FLITS Cremerie de la vache BRUZZ ACTUA 1621

| De 2.300 Brusselse ondernemingen krijgen hun subsidie dan toch.

Gewest maakt 30 miljoen euro subsidies voor bedrijven vrij

JP
© BRUZZ
15/10/2019

De 2.300 bedrijven die sinds eind juli op hun subsdidie aan het wachten zijn, krijgen die dan toch. Staatssecretaris van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) heeft beslist om voldoende budget vrij te maken om aan alle subsidieaanvragen te voldoen.

"Doel was om zelfs niet één van deze Brusselse bedrijven in de kou te laten staan", verklaart staatssecretaris van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo). "Om het vertrouwen van de betrokken ondernemingen niet te ondermijnen, hebben we daarom besloten om aan alle steunaanvragen te voldoen, ondanks de aanzienlijke begrotingsoverschrijding die we van de vorige regering hebben geërfd."

Door die keuze zal de Brusselse regering in de begrotingsjaren 2019, 2020 en 2021 het budget met 30 miljoen euro overschrijden. Dat komt overeen met een volledig jaar steun.

Zo'n zeventig procent van de aanvragen komt van kleine bedrijven, verklaart Trachte's woordvoerder. "Deze steun is heel belangrijk voor hen. Het gaat om bedragen van 5.000 euro tot 100.000 euro. Sommige bedrijven zouden failliet zijn gegaan als ze het bedrag van ons niet zouden hebben gekregen."

Hervorming

Eind juli kregen heel wat Brusselse bedrijven een brief van Brussel Economie en Werkgelegenheid, waarin hen werd gezegd dat de administratie onvoldoende middelen had om de beloofde subsidies uit te betalen.

De vorige regering had immers op initiatief van de vorig minister van Economische Zaken, Didier Gosuin (Défi) het stelsel van steun aan ondernemingen hervormd. Die hervormingen moest onder andere het aanvraagsysteem vereenvoudigen. Omdat sommige van deze steunbedragen bij de wijziging van de regeling lager uitvielen, wilden heel wat bedrijven nog genieten van de subsidies en premies van het oude regime, wat een stormloop veroorzaakte.

Daardoor werden de budgetten overschreden, en werd een groot aantal steunaanvragen bevroren in afwachting van het beschikbare budget van de nieuwe regering.

Vanaf nu zullen bedrijven hun aanvraag doen binnen het nieuwe systeem. "We denken dat het een goed systeem is," zegt woordvoerder Nicolas Roelens. "Maar het is te vroeg om het te evalueren. We moeten eerst zien of het systeem goed werkt en het zo nodig hervormen."

Het doel voor 2030 is om alleen nog financiële steun te verlenen aan bedrijven die bezig zijn met duurzaamheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , subsidie , KMO , ondernemen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni