Gewest maakt opnieuw geld vrij voor cultuursector

© Belgaimage
| Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk.

De Brusselse regering heeft donderdag 7 miljoen euro vrijgemaakt voor nieuwe steun aan de werknemers en structuren uit de culturele sector. Werknemers kunnen een premie tot 3.000 euro krijgen, afhankelijk van hun ontvangsten in de eerste helft van het jaar. Uitzendkrachten kunnen rekenen op maximaal 2.000 euro.

Het gaat om de derde fase van financiële hulp voor de culturele sector. In juli 2020 werd een eerste premie van 1.500 tot 500 euro gelanceerd voor de uitzendkrachten uit de sector. In oktober kwam er een tweede premie van 2.000 tot 1.000 euro.

Omdat de gezondheidscontext onzeker blijft, heeft de regering donderdag beslist om een derde premie te lanceren en de bedragen andermaal op te trekken: 3.000 euro voor cultuurmedewerkers die in de eerste helft van 2021 maximaal 4.500 euro netto inkomen hebben ontvangen, 2.250 euro voor wie in de periode niet meer dan 6.000 euro inkomsten had en 1.500 euro voor wie niet meer dan 8.000 euro netto inkomsten ontving.

De premie wordt online aangevraagd op de website van Actiris vanaf 20 september en tot en met uiterlijk 17 oktober. De betaling volgt op 30 november.

Structuren

Tegelijk heeft de regering ingestemd met het opnieuw lanceren van een derde steunmaatregel voor de structuren uit de culturele sector. Deze premie van 3.000 euro wordt toegekend aan de structuren die minstens één bedrijfszetel in het Brussels Gewest hebben en minimaal 5 voltijdse equivalenten in dienst hebben.

"Als culturele pool bij uitstek waar veel Brusselaars tewerkgesteld zijn, heeft het Gewest als eerste, in volle lockdown, de cultuur ondersteund. In 2020 hebben 2.554 werknemers uit de sector overigens een premie genoten. Een jaar later zijn de vooruitzichten op heropening uitgesteld en de heropstart komt slechts voorzichtig op gang. Opnieuw wacht Brussel niet af en verhoogt zelfs het bedrag van de steun die toegekend wordt aan de uitzendkrachten uit de culturele sector door 5 miljoen euro vrij te maken", licht minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi) toe.

"De cultuursector is in Brussel een noodzakelijke hefboom met een enorm toeristisch potentieel errond, van horeca tot dagjes- en verblijfstoerisme, uiterst belangrijke economische sectoren in onze stad. Door de aanhoudende covid-crisis waarin nog steeds belangrijke beperkingen van kracht zijn, hebben we beslist voor de derde keer de cultuurwerkers te ondersteunen met een premie", verklaart minister Sven Gatz (Open VLD).

"Kunst en cultuur zijn essentieel in onze samenleving en verdienen het om centraal te staan in onze levens. Brussel is een laboratorium voor artiesten. Deze derde premie moet onze cultuurwerkers en kunstenaars ondersteunen in hun praktijk", klinkt het bij staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?