Gewest pompt miljoenen in Haven van Brussel

© PhotoNews
| Laadkranen aan de haven van Brussel

Brussels minister Alain Maron (Ecolo) en de Haven van Brussel hebben donderdag een nieuw beheerscontract ondertekend voor de periode 2021-2025. In de komende vijf jaar zal het Brussels gewest 93,5 miljoen euro investeren in de verdere ontwikkeling van de haven.

Sinds haar oprichting als gewestelijke vennootschap is dit het vijfde beheerscontract voor de Haven van Brussel. Dankzij de investeringen van het Brussels gewest is het goederenvervoer over de waterwegen in de hoofdstad verzekerd in de komende jaren en kan het meerjarenplan van de haven verder uitgewerkt worden.

Voor het onderhoud van de haveninstallaties, zoals beweegbare bruggen en sluizen, wordt een bedrag van 15 miljoen euro voorzien. Nog eens 15 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor investeringen in het kanaal, waaronder de versterking van de nieuwe kademuren. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid bestudeerd om het gebruik van de waterweg verplicht te maken voor bepaalde werven.

Uitbreiding en park

De uitbreiding van de Haven van Brussel is ook een belangrijk onderdeel. Het gewest verwierf namelijk 40 hectare van de site van Schaarbeek-Vorming, waarvan 20 hectare zijn voorzien voor de haven.

De Brusselse regering bevestigt hiermee het vertrouwen in de haven als een sleutelspeler van de economische en ecologische transitie. In het beheerscontract is onder meer de aanleg van een park op de volledige linkeroever van het Bécodok voorzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?