Vrachtverkeer in Haven van Brussel stevig gedaald

© Haven van Brussel
| De Haven van Brussel

Oorzaak van de daling is het transitverkeer dat vorig jaar ineenstortte, "gedeeltelijk door de lange periode van laagwater in de Europese waterwegen,” klinkt het bij de haven.

De haven van Brussel noteerde in 2019 een daling van 9 procent in het globale vrachtverkeer, wat gelijk staat aan 6,62 miljoen ton. Dat blijkt uit cijfers die vrijdag werden gepresenteerd door de raad van bestuur van de regionale onderneming.

Het resultaat lijdt vooral onder het ineenstorten van het transitverkeer met liefst -31,8 procent: dat zijn vrachtschepen die de haven doorvaren zonder te laden of te lossen.

Het transitverkeer daalde met bijna een derde tot 1,4 miljoen ton. De daling is het gevolg van "de lange periode van laagwater in de Europese waterwegen van de tweede helft van 2018 tot de herfst van 2019," klinkt het bij de haven in een verklaring

Eigen verkeer in de haven registreerde dit jaar gelijk aan het vorige (wat een record was) met 5,22 miljoen ton verhandelde goederen. Sinds de oprichting van de haven van Brussel als een regionaal bedrijf in 1993 is dit een toename van 49 procent in dit segment.

Meer passagiers

Qua goederencategorie nemen bouwmaterialen (3,25 miljoen ton, + 2%) het leeuwendeel voor hun rekening. Dat wordt gevolgd door aardolieproducten (1,12 miljoen, -7%), diverse containers (0,47 miljoen, + 25%) en landbouwproducten (0,18 miljoen, -1%).

Nederland blijft de belangrijkste commerciële partner van de haven van Brussel (61,9 procent van de handel), vóór de rest van België (32,7%), Duitsland (3,2%) en Frankrijk (2,1 %).

Ten slotte blijft het passagiersverkeer groeien, met 60.000 reizigers in 2019.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?