Gezien: Italiaans restaurant sluit met hommage aan 'inpakkunstenaar' Christo

© Joop Hazenberg
| De gevel van de Osteria Agricola Toscana is nu een hommage aan Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude.

Het Italiaanse restaurant Osteria Agricola Toscana in de Europese wijk gaat definitief dicht. De langdurige sluiting door de coronacrisis wordt de uitbaters te veel. Als teken van protest sluiten ze de zaak met een hommage aan 'inpakkunstenaar' Christo. De hele gevel is ingepakt in plastic.

De hommage aan Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude is nu al een drietal weken te zien op de hoek van de Stevinstraat en de Livingstonelaan. Het restaurant onder de plastieken doeken is inmiddels definitief gesloten. De uitbaters hebben het faillissement aangevraagd. De hommage zal nog zeker tot de uitspraak van de rechtbank blijven hangen.

"We liggen middenin de Schumanwijk, die erg getroffen is door telewerk", legt chef Barbara Langone van de osteria uit aan BRUZZ. "We hebben wel proberen werken met afhaaldiensten zoals Deliveroo, maar dat is moeilijk voor onze gerechten. Ze zijn complex om te vervoeren. We kregen 5.000 euro economische steun om al deze tijd gesloten te blijven, maar nu lukt het niet meer. Sluiten is beter voor ons."

Protest

Het restaurant was sinds 2014 een bekende hoek in de Schumanwijk. "We hebben heel hard gewerkt, dus we sluiten met grote droefheid", zegt Langone. Om de sluiting niet ongemerkt voorbij te laten gaan, hebben de eigenaars een kunstwerk van hun gevel gemaakt. "Wij houden erg van kunst en van Christo, maar zeker van de betekenis erachter", zegt Langone. Christo maakte wel vaker kunst met een activistische boodschap. "Wij doen dit als klein protest. Plots staan we op straat. Maar we willen afsluiten met dezelfde gevoelens van enthousiasme en liefde die we altijd hebben gehad voor de Osteria", zegt Langone.

De zaakvoerders hebben nog een kleinere pizzeria aan het Flageyplein, de Ristoro Agricolo Toscano. Die blijft voorlopig wel open. "Onze focaccia's en pizza's kunnen we daar makkelijker blijven leveren via Deliveroo", zegt Langone.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via WhatsApp (0489 98 89 88) of via het formulier op onze website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?