Gosuin: ‘Jobsdeal is gemiste kans voor tewerkstelling’

© PhotoNews
| Minister van Werk en Vorming Didier Gosuin.

Brussels minister van Werk Didier Gosuin (Défi) hekelt de 'jobsdeal' van de federale regering Michel. Dat laat hij weten in een persmededeling. “Die jobsdeal is bedisseld tussen politieke partijen, en geen interfederaal plan waarover overlegd is met de verschillende bestuursniveaus en de sociale partners”.

De jobsdeal, waarmee de regering Michel de tekorten op de Belgische arbeidsmarkt wil compenseren, is géén interfederaal plan, aldus Gosuin (Défi). "Dat was nochtans zo aangekondigd", schrijft de minister, en "bovendien waren een twintigtal voorstellen ingediend door de gewesten, waaronder zeven door het Brussels Gewest." Op één na werd géén van die voorstellen weerhouden.

'Niet de juiste kleur'

“Heeft dat te maken met het niet hebben van de juiste politieke kleur?”, hekelt Gosuin. Slechts één voorstel, van de Waalse regering, werd opgenomen in de jobsdeal. Het gaat om een aanmoedigingspremie van 350 euro voor werkzoekenden die een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.

Alle andere voorstellen zijn van tafel geveegd. Onder meer het voorstel over duaal leren, waarbij iemand werk en opleiding combineert. Ook de fiscale vrijstelling van 4.000 euro voor een Brusselse werkzoekende die een zelfstandige activiteit opstart is niet opgenomen in de federale jobsdeal. “Gelukkig heeft de Brusselse regering niet op dit plan gewacht om in actie te schieten” aldus de minister.

Duaal leren gratis in Brussel

De Brusselse regering heeft, op initiatief van Didier Gosuin, verschillende nieuwe maatregelen goedgekeurd. Zo wordt het duaal leren gratis voor Brusselse werkzoekenden en wordt er 1 miljoen euro vrijgemaakt in de strijd tegen de armoede bij werkzoekenden die een opleiding volgen.

“De federale regering slaat de bal mis door de druk op de werkzoekenden te vergroten", besluit minister Didier Gosuin. "De echte inzet is om het tekort aan arbeidskrachten op te lossen, en meer algemeen de openstaande vacatures in te vullen. Daarvoor moeten de competenties van de werkzoekenden ontwikkeld worden, zodat zij de gekwalificeerde werknemers worden die de bedrijfswereld zal aanwerven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?