Minister van Werk en Vorming Didier Gosuin

| "We moeten dringend weer grip krijgen op de deeleconomie", zegt minister van Werk en Vorming Didier Gosuin.

Gosuin maakt 600.000 euro vrij voor 'ethische' deelplatformen

SDS
© BRUZZ
07/02/2018
Updated: 07/02/2018 14.03u

Minister van Werk Didier Gosuin (Défi) lanceert een projectoproep om lokale alternatieven te ontwikkelen voor digitale 'deelplatformen' als Deliveroo en Uber. Er is een bedrag van 600.000 euro beschikbaar. De ethische deelalternatieven moeten de opmars van de sans-statut, werkers zonder sociale bescherming, counteren.

Het sociale conflict bij de maaltijdbezorgdienst Deliveroo is voor Gosuin een voorbeeld van de "perversiteit van de zogezegde deelconomie". Dat zegt de Brusselse minister woensdag in een interview met La Libre Belgique.

Het bedrijf wil voortaan geen personeel in dienst meer, maar enkel nog zelfstandige koeriers. "Vervolgens heeft het bedrijf een erkenning gehaald als platform voor deeleconomie. Daarmee kan het mensen met belastingvrije mini-jobs tegen elkaar uitspelen, tot een bedrag van 6.000 euro per jaar zoals de federale overheid het wil. Die mini-job is nog eens twee keer goedkoper dan de zelfstandige, die al minder kostte dan de werknemer. Wat denk je dat Deliveroo gaat doen? Het zal voor de persoon zonder statuut kiezen."

Belangenconflict tegen gunstregime

Deliveroo is voor de minister een voorbeeld van een bedrijf "dat deel uitmaakt van de klassieke economie, dat daarvoor een ingenieus platform gebruikt, maar dat ook belasting zou moeten betalen."

Anderhalf jaar geleden heeft het federale niveau banen in de deeleconomie gederegulariseerd, zegt Gosuin. "Eerst was er de wet-De Croo die toelaat om in die sector voor maximaal 5.000 euro bij te verdienen en maar 10 procent belastingen te betalen. Met het wetsontwerp-De Block, vooral gericht op de non-profit, gaat het al om 6.000 euro, en dan nog eens volledig onbelast. Wij hebben in het parlement van de Franse Gemeenschap dan ook beslist daartegen een belangenconflict in te roepen."

"De onbelaste 'bijbanen' leiden tot een nieuw type werker. De sans-statut: mensen zonder enige sociale bescherming."

Didier Gosuin, minister van Werk (Défi), over onbelast bijverdienen via platformen als Deliveroo

Minister Didier Gosuin fusie  Atrium  Impulse en Brussel Invest & Export tot HUB Brussels 4

Maatschappelijk debat nodig

Want de onbelaste 'bijbanen' leiden tot een nieuw type werker, naast de werknemer en de zelfstandige, vreest Gosuin in La Libre: "Les sans-statut. Mensen zonder statuut, die geen enkele sociale bescherming hebben. De situatie is ontspoord. Dit is geen flexibiliteit meer, maar stukwerk, zoals in de 19de eeuw. Wat gebeurt er bij ongevallen bijvoorbeeld? Werk wordt gedereguleerd, wat de sociale zekerheid uit evenwicht brengt."

De Brusselse Défi-minister pleit voor een maatschappelijk debat over de deeleconomie. "We moeten het begrip herdefiniëren. Het mag enkel over diensten gaan tussen burgers, die niet mogen wedijveren met bestaande beroepen. Zij die meedoen, moeten ook zeggenschap hebben over het platform. Het samenwerkingsaspect moet primeren op het financiële aspect. Ik geloof niet dat de koeriers van Deliveroo in het hoofdkwartier in Londen veel in de pap te brokken hebben. We moeten dringend weer grip krijgen op de deeleconomie."

Nog eens 600.000 euro voor ethische deelplatformen

Dat is vooral een taak voor het federale niveau, maar Brussel doet wat het kan, zegt Gosuin. Daarom lanceert de minister een nieuwe projectoproep voor platformen in dedeeleconomie. Het totale budget daarvoor is 600.000 euro. Hij sprak daar ook over met de koeriers van Deliveroo die hij vorige week ontmoette. "Als het alternatieve platform dat de koeriers willen starten economisch steek houdt, dan zullen wij het financieren."

Volgens de minister moet ook de consument gesensibiliseerd worden. "Maar ik ben redelijk optimistisch. Enkele jaren geleden zette niemand in op bioproducten, vandaag werkt zelfs Carrefour samen met kleine producenten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , Deliveroo , Didier Gosuin , deelplatformen , Uber

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni