Gosuin wil vierdagenwerkweek voor laagopgeleiden

© Didier Gosuin via Twitter
| Minister van Economie Didier Gosuin (Défi)

Volgens Brussels minister van Economie Didier Gosuin kan de vierdagenweek 10.000 extra jobs opleveren. De minister stelde vandaag ook de resultaten voor van de eerste studie van view.brussels. Daaruit blijkt dat werkzoekenden die een opleiding volgen die rechtstreeks verband houdt met een significant knelpuntberoep, sneller duurzaam werk vinden.

View.brussels is de nieuwe gezamenlijke studiedienst van arbeidsbemiddelingsdienst Actiris en vormingsdienst Bruxelles Formation. “Ik wilde de bevoegdheden Tewerkstelling en Opleiding samenbrengen om beter te kunnen inspelen op de behoeften inzake kwalificatie van Brusselaars”, legt bevoegd minister Didier Gosuin (Défi) uit.

Het eerste wapenfeit van de nieuwe studiedienst is een onderzoek naar de impact van het volgen van een beroepsopleiding voor een knelpuntberoep. Tot 73 procent van de werkzoekenden stroomt door naar een baan van meer dan 28 dagen na het volgen van een beroepsgerichte opleiding die rechtstreeks verband houdt met een significant knelpuntberoep. Dat is 18 procent meer dan het geheel van de opleidingen. Van de uitgestroomden is tot 78 procent nog aan het werk na een jaar.

Vierdagenweek voor laagopgeleiden

In Le Soir pleit Brussels minister van Werk Gosuin ervoor om de werkweek van laagopgeleiden op te splitsen in vier werkdagen en één opleidingsdag. Bij Net Brussel experimenteerde hij al met de vierdagenweek. Dat zou daar 305 jobs kunnen opleveren.

“Als we dat systeem uitbreiden naar heel Brussel, zou dat tot 10.000 extra jobs kunnen leiden”, zegt Gosuin op basis van een studie van de ULB en de VUB die hij besteld heeft. Volgens hem is dit een manier om jobs te creëren die tien keer goedkoper is dan de tax shift van de federale regering.

Gosuin zou de vierdagenweek, met behoud van hetzelfde loon, na de verkiezingen van mei dit jaar graag in werking zien treden, maar dat kan alleen door een samenwerking op federaal niveau. “Het Brussels Gewest zou instaan voor de kosten van de opleidingen”, aldus Gosuin nog. Om de vierdagenweek financieel haalbaar te maken voor bedrijven, moet het goedkoper worden om nieuwe werkkrachten aan te nemen. “De kosten daarvoor zou de federale regering dekken.”

Als de vierdagenweek er ooit komt, zal dat alleszins zonder Gosuin zijn. Hij stopt na de komende verkiezingen met actieve politiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?