Goudblommeke in Papier is failliet

Het café 'Goudblommeke in Papier' in de Cellebroersstraat is failliet

Het Goudblommeke in Papier, een van de meest authentieke en bekendste cafés van Brussel, is failliet. Dat verneemt BRUZZ via mede-oprichter Arnout Wouters.

Na zestien jaar houden de oprichters van het mythische café in de Brusselse Cellebroersstraat het voor bekeken. Vandaag werd het faillissement van het Goudblommeke in Papier door de Kamer van Koophandel in Brussel uitgesproken. Onder meer door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne kregen de oprichters rake klappen.

"Er komt een eind aan een avontuur dat zestien jaar geleden startte in dit belangrijke Brussels bruin café met een sterke culturele inslag," aldus Wouters in een reactie aan BRUZZ. Vorig jaar organiseerden de uitbaters nochtans nog een grootschalige inzamelactie die een slordige zestienduizend euro opleverde.

Te hoge vaste kosten

"Dat geld was niet voldoende om alle (vaste) kosten te dekken," aldus Wouters. "Je mag niet vergeten dat we geen groot café zijn, en de ligging is verre van ideaal. De coronacrisis zorgde voor heel wat financiële moeilijkheden, maar ook de oorlog in Oekraïne heeft een grote impact op onze werking."

Wouters doelt op de ferme prijsstijgingen die overal doorsijpelen. "Mensen komen gewoon minder op café. Alles wordt duurder en dan is een pint op café geen prioriteit meer."

'Het Goudblommeke' was het stamcafé van talloze bekende Brusselaars: onder meer Toots Thielemans was er kind aan huis.

Overnemers

De oprichters trachten dezer dagen externe commerciële partners aan te spreken om het café over te nemen. "We bieden onze ervaringen zeker aan en we zijn nog steeds bereid om onze stempel te blijven drukken op het toekomstige culturele programma, al is het erg voorbarig om hier vandaag al over te spreken," klinkt het nog.

In november 2020, toen corona lelijk huishield in Brussel, draaide BRUZZ nog deze reportage.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?