Groot deel van Brusselse studentenkamers al verhuurd

© Saskia Vanderstichele
| De studentenkoten zijn al voor een groot deel verhuurd.

De verhuur van de studentenkoten in Brussel verloopt goed, dat blijkt uit cijfers van de Vrije Universiteit Brussel en studentenservice Brik. Enkel bij die laatste zijn er nog kamers vrij. De koten van de VUB zijn al allemaal verhuurd, ondanks een verhoging van de capaciteit.

"De VUB-kamers zijn volzet. Zoals altijd zijn er meer aanvragen dan kamers", zegt Ludo Reuter van de VUB. Vanaf academiejaar 2019-2020 stijgt de capaciteit van de VUB-koten met maar liefst 352 kamers, nu de nieuwe x-gebouwen af zijn op de campus Etterbeek. Maar die zijn dus al allemaal verhuurd. De VUB heeft nu 1.540 studentenkamers in eigen beheer. De huurprijs van een VUB-kot bedraagt 316 euro all-in.

Weinig opzienbarend


Studentenservice Brik heeft een 400-tal koten in eigen beheer en die zijn ondertussen ook al grotendeels verhuurd. Zo'n 12 procent is momenteel nog beschikbaar. Daarnaast biedt Brik via het platform MyKot de mogelijkheid aan privé-eigenaars om hun studentenkamers in Brussel te publiceren en te verhuren. Momenteel bevat de databank van brik.mykot.be meer dan 4.000 studentenkamers, maar ook daar zijn nog slechts 335 kamers vrij. Qua huurprijs zien ze bij Brik geen verschil ten opzichte van de voorgaande jaren.


"De verhuur lijkt dit jaar vrij gelijkaardig te verlopen ten opzichte van vorige jaren", zegt Stijn Baumers, verantwoordelijke huisvesting bij Brik. "De grootste piek in verhuur situeert zich begin juli. Maar tot september zullen er nog kamers beschikbaar blijven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?