Grootste markt van Schaarbeek verhuist naar Lehonplein

© commune
| De Sint-Servaaskerk in Schaarbeek werd grondig gerenoveerd

Vanaf 2021 gaat de grootste Schaarbeekske markt door in de schaduw van de gerenoveerde Sint-Servaaskerk. De gemeente en de marktkramers zijn tevreden dat er een oplossing is gevonden, al had dat heel wat voeten in de aarde. Op 1 november eindigt de markt definitief in de Koninklijke Sinte-Mariatraat.

Afgelopen herfst werd het einde van de markt aan de Koninklijke Sinte-Mariastraat aangekondigd, de grootste markt in de grootste Brusselse gemeente. Door de aangekondigde wegenwerken zouden de marktkramers er de vlotte doorstroming van het verkeer tegenhouden. Een stevige aderlating voor de zelfstandige verkopers, dus. Vorig jaar dreigden ze met een rechtszaak tegen de gemeente als er geen oplossing werd gevonden.

Het hart van Schaarbeek

De besognes van de marktkramers werden verhoord door Schepen van Economische Vooruitgang Lorraine de Fierlant, die meteen op zoek ging naar een oplossing voor de marktkramers en de plaatselijke bevolking - want de markt is volgens haar ook voor de Schaarbekenaren een onontbeerlijk sociaal gebeuren.

“Driekwart van de bezoekers op de markt, is afkomstig uit Schaarbeek”, stelt schepen de Fierant. “Dat leerden we uit verschillende enquêtes die we hebben afgenomen bij de mensen op de markt. We wilden ze niet definitief stilleggen voor we wisten wat ze betekent voor de lokale economie en voor de burgers, dus hebben we zo veel mogelijk data verzameld. Daaruit bleek dat ze wilden dat de markt in de buurt bleef van de wijk Colignon.

Geen half werk

"Het trof natuurlijk dat de Sint-Servaaskerk en de omgeving net prachtig gerenoveerd zijn", vervolgt de schepen. "Dus viel onze keuze voor een verhuis op die locatie. Het is een prachtige omgeving voor een prachtige markt, met diplomatische prijzen en een grote diversiteit aan producten. Die moet behouden blijven.”

Op 1 november sluit de huidige markt in de Koninklijke Sint-Mariastraat definitief, de markt op de nieuwe locatie is pas voorzien voor begin 2021. “Dat is inderdaad nog even”, zegt de schepen. “Maar we willen niets over het hoofd zien. Er zijn nog heel wat logistieke knopen die moeten worden doorgehakt, waaronder de voorziening van elektrische infrastructuur. Dat willen we goed doen.”

Ook de marktkramers zijn tevreden met de nieuwe locatie. Rudy Vannieuwenhuyze verkoopt al jarenlang kinderkledij op de markt van Schaarbeek en trok vorig jaar samen met Unzio aan de kar om de markt alsnog te redden. "We zijn allemaal heel tevreden", zegt hij .

"Het gerenoveerde plein en de kerk zijn een erg mooie plek om te herbeginnen. Er zal iets minder plaats zijn dan in de Koninklijke Sinte-Mariastraat. Maar het is geen makkelijke periode geweest, en de markten hebben het eigenlijk al enkele jaren wat lastiger. Ik vermoed dus dat we sowieso met minder marktkramers zullen heropenen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?