Collectief 1030/0 bouwt feestje op Lehonplein

© google
| Het Lehonplein in Schaarbeek wordt dit weekend ingepalmd door de buurtbewoners

Het hele weekend lang organiseert het burgercollectief 1030/0 allerlei activiteiten op het Schaarbeekse Lehonplein. Daarmee wil het collectief de buurtbewoners de kans geven samen in debat te gaan over de mobiliteit en de levenskwaliteit in de wijk. Maar ook de geschrapte plannen voor een ondergrondse parking onder het plein zijn reden tot feestgedruis.

“Met dit initiatief willen we de buurtbewoners de kans geven samen na te denken over luchtkwaliteit en mobiliteit in onze wijk,” verklaart Frédéric Fiévé, lid van het burgercollectief 1030/0, aan BRUZZ. “Tegelijk willen we de mensen laten zien dat we als collectief niet enkel klagen en handtekeningen verzamelen om de verkeersveiligheid te verbeteren: wij kunnen ook gezellig samenkomen en rustig debatteren.”

Daarom wordt op vrijdag in het midden van het Lehonplein een tafeltje gezet waarop enkele afgeprinte slides te vinden zijn. Fiévé nodigde enkele Schaarbeekse scholen uit om samen met de bewoners te spreken over het leven in de wijk. Op zaterdag en zondag worden daar bovendien nog enkele verrassingsoptredens aan toegevoegd.

Op die manier wil het collectief zich van een andere kant laten zien. “Er zullen ook elektrische fietsen zijn,” voegt Fiévé toe. “Wie weet stapt er wel een automobilist toevallig uit zijn auto om zo’n fiets te proberen. Zo proberen we zachte mobiliteit te promoten: zonder druk te zetten, en het gezellig houden.”

Afscheid van een parking

Een andere reden tot feesten is natuurlijk het afspringen van de plannen om een ondergrondse parking onder het Lehonplein te bouwen. “Als collectief hebben we ons duidelijk verzet tegen deze plannen. Wij zijn dan ook blij dat die parking er voorlopig niet komt. Dat is reden genoeg om te vieren,” aldus Fiévé.

Tot slot passen de activiteiten ook binnen de voorbereiding van de komst van de zone 30 in de gemeente, stelt Fiévé. “Daar is nog wat sensibilisering voor nodig. Daarom plannen we onze activiteiten tijdens een moment dat nog veel jongeren in vakantie zijn.”

Op 23 september wil het burgercollectief verder feesten met een lunch in de tuin Latinis en een festival in Novanoïs.

Fête au quartier@Lehon: 24/08 17 tot 19 uur – 25/08 vanaf 15 uur – 26/08 vanaf 16 uur. Deelname is gratis, inschrijven is niet nodig. Breng je eigen eten en drank mee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?