Hele dag onduidelijkheid bij eetcafés: 'Sluiten of niet?'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 8 oktober 2020

Sluiten of niet? De telefoon van Horeca Brussel stond vandaag gloeiend rood, nadat cafés en restaurants er de hele dag het raden naar hadden. Gisteren werd nog geopperd dat eetcafés open zouden mogen blijven. Intussen brengt het kabinet-Vervoort duidelijkheid: wie enkel kleine gerechten serveert, ontsnapt niet aan de verplichte sluiting. Een officieel nummer van die zaken, is er evenwel niet.

Ze hebben een restaurantlicentie. En een tapaskaart. Op de luifel staat ‘food' én 'drinks', maar toch gaat KFK Hope de komende maand dicht. “We hebben vroeger even stoemp geserveerd, waardoor we onze licentie al op zak hadden. We blijven een eetcafé”, zegt uitbaatster Christiane Canu. “Intussen hebben we enkel kleine tapas op de kaart staan, maar volgens de nieuwe regels moet je een echt restaurant zijn. We denken niet dat onze tapas daarvoor genoeg zijn.”

Dat klopt, verduidelijkt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) daar donderdag over, na een dag vol verwarring bij de horeca-uitbaters. Gisterenavond werd nog gezegd dat dezelfde opdeling zou gevolgd worden als vorige week, toen de cafés al om 23 uur moesten sluiten in tegenstelling tot restaurants en eetcafés. Maar evengoed gisterenavond moest Café Bizon toch al om 23 uur sluiten, op politiebevel, ondanks hun restaurantlicentie en hapjes op de kaart. De zaak blijft nu de hele maand dicht. Intussen bleven deze donderdag enkele zaken nog koffie met taart serveren, maar ook dat blijkt dus niet de bedoeling. Volgens het Koninklijk Besluit dat vandaag in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd, telt vooral de 'hoofdfunctie' van de zaak: enkel restaurants die 'in hoofdfunctie' eten serveren, mogen dus openblijven.

“Wat wordt er verstaan onder de hoofdfunctie? Hoeveel is in hoofdfunctie?”, zei voorzitster Christine Mattheeuws van het NSZ donderdag al in een persbericht. “Wat dus met bistro’s, eetcafés en dergelijke, die eten en drank serveren? (…) Het is totaal uit den boze dat horeca-uitbaters te goeder trouw bij controle de dupe worden van de onduidelijke wetgeving hieromtrent. Zij die te goeder trouw openblijven maar geen duidelijke info krijgen, mogen in geen geval gestraft worden.”

Ook Horeca Brussel laat weten dat het vragen en klachten regent van Brusselse café-uitbaters die niet begrijpen of de regel wel of niet voor hen geldt. Want terwijl de vorige maatregel voor de cafés (namelijk dat zij al om 23 uur moesten sluiten in plaats van om 1 uur, red.) nog gebaseerd was op hun officiële NACE-code als onderneming, lijkt nu voornamelijk de samenstelling van de menukaart doorslaggevend. Ondernemingen die de code 56101 of 56102 dragen, zijn technisch gezien een restaurant - maar voor cafés-restaurants geldt dat dus niet meer.

Halfopen flessen

Zo ook in de wijnbar La Cave à Vin in de Lombardstraat, die vorige week nog volgens de regels van de restaurants tot 1 uur openbleef. Dat mocht, want ze hebben de juiste NACE-code als 'café-restaurant'. “Mensen mogen nu niets meer blijven drinken na het eten, dus hebben we besloten om te sluiten", zegt zaakvoerster Elisa Leo. De bruuske sluiting heeft uiteraard gevolgen voor de omzet. Het aangekochte eten en half geopende wijnflessen, kan Leo niet meer verkopen. “We zullen die zelf moeten opeten met onze vrienden”, zegt Leo.

Op hoop van zegen toch openblijven als restaurant, wilde La Cave à Vin niet doen. “We gaan niet spelen met controles, want we weten nog niet eens wat de boetes inhouden”, zegt Leo. "Later in de maand kunnen we kijken of we een oplossing kunnen vinden.”

Koffiekoeken

Bij KFK Hope denkt uitbaatster Canu alvast na over warme maaltijden om deze maand opnieuw te serveren. “Misschien wel weer stoemp”, stelt ze voor. En er zijn nog creatievelingen die snel schakelen om bezig te blijven. De degustatiezaal van Brasserie de la Senne moet dicht, dus openen ze vandaag prompt weer hun webshop om te leveren bij particulieren. Koffiebar My Little Cup, in de Ijzerenkruisstraat, vraagt alle klanten nu om bij hun koffie iets te eten. “We verkopen taartjes, koffiekoeken en American cookies. Voor ons verandert er dus niet veel”, zeggen ze. Omgekeerd bleken donderdag in de lunchzaak Exki aan de Beurs veel mensen enkel een koffie te drinken, zo kon BRUZZ ter plaatse vaststellen. En dan zijn er nog cafés die normaal ontbijt en lunch aanbieden, zoals de Bar Beton, die toch moeten sluiten.

Aangezien de codes niet meer van tel zijn, is het geen optie om de zaak snel om te bouwen tot restaurant. Volgens Philippe Trine van Horeca Brussel duurt het bovendien gemiddeld twee maanden om de statuten van een onderneming te veranderen. Dat café Roskam vorige week - in een sarcastisch bericht op Facebook - croques monsieur aan 56 euro op de kaart zette, is dus niet voldoende om snel als restaurant te worden erkend. Een croque, dat is namelijk een klein gerecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?