Helft minder sancties voor werklozen na regionalisering

© Actiris
| Actiris sanctioneerde in de eerste helft van 2017 maar 48 werkzoekenden die te weinig meewerkten aan een traject.

In de eerste helft van 2017 hebben de drie regionale arbeidsbemiddelingsdiensten zo'n 10.000 sancties opgelegd aan werkzoekenden, bijna de helft minder dan voor de regionalisering van die bevoegdheid. Slechts 48 daarvan werden in Brussel uitgedeeld, al waarschuwt Actiris voor voorbarige conclusies.

Tot begin 2016 was de RVA bevoegd voor het uitdelen van die sancties.Maar door de zesde staatshervorming is dat een opdracht van de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten geworden. Sindsdien ging het aantal sancties van 19.000 naar 10.000.

Twee redenen

De regionale arbeidsbemiddelingsdiensten kunnen werkzoekenden om twee redenen een sanctie opleggen.

Een eerste is omdat een werkloze te weinig meewerkt aan zijn begeleiding naar werk. VDAB deelde daarvoor in de eerste zes maanden van vorig jaar bijna 4.900 sancties uit. In Wallonië waren dat er een kleine 1.200, in Brussel slechts 48.

Daarnaast kunnen werkzoekenden een sanctie krijgen omdat ze te weinig inspanningen doen om een baan te zoeken. Daarvoor deelt de VDAB veel minder sancties uit. In de eerste zes maanden van vorig jaar gebeurde dat slechts 447 keer. In Brussel kreeg zelfs geen enkele werkzoekende daarvoor een sanctie. Ter vergelijking: in Wallonië gebeurde dat 3.737 keer.

Andere werkwijze

De arbeidsbemiddelingsdiensten stellen dat ze een andere werkwijze hanteren en dat de cijfers daarom niet vergelijkbaar zijn.

"Actiris startte in tegenstelling tot de VDAB en Forem maar in 2017 met de controle van werkzoekenden", zegt Jan Gatz, woordvoerder van Actiris aan BRUZZ. "Veel werkzoekenden die later gesanctioneerd werden, zaten nog niet aan het eind van die sanctieprocedure toen de RVA de cijfers opvroeg."

Ook bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) klinkt het dat de cijfers niet vergelijkbaar zijn omdat op een andere manier wordt gewerkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?