Een appartement te huur in Brussel

| Een appartement te huur in Brussel.

Hoge inflatie jaagt Brusselse huurprijzen weer de hoogte in

MW
© BRUZZ
28/02/2023

De hoge inflatie laat zich ook op de Brusselse huurmarkt voelen. Na twee jaar van gestage groei, bedragen de huurprijzen in 2022 plots weer een stuk meer. Gemiddeld stegen de huurprijzen in het Brussels gewest met 4,2 procent. Sint-Pieters-Woluwe blijft de duurste gemeente in het gewest om te huren.

In 2022 stegen de huurprijzen in Brussel met gemiddeld 47 euro per jaar, of 4,2 procent tegenover het jaar ervoor. Dat is fors meer dan de acht euro waarmee de huurprijzen in 2020 en 2021 stegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse huurbarometer van CIB Vlaanderen.

De gemiddelde huurprijs voor een appartement in Brussel bedroeg in 2022 1.117 euro, voor een rijhuis telde je maandelijks 1.742 euro huur neer. De mediaan huurprijs in Brussel lag het afgelopen jaar op 1.000 euro.

Globaal steeg de huurprijs in Brussel (voor alle woontypes samen) met 4,2 procent. Dat is een stuk lager dan de inflatie van 10 à 11 procent. Het maakt van 2022 een atypisch jaar, volgens de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB). “Nieuwe huurcontracten werden minder snel duurder in vergelijking met lopende huurcontracten, die ten volle geïndexeerd werden” weet Kristophe Thijs van CIB.

Minder snelle stijging in Brussel dan in Vlaanderen en Wallonië

Huurprijzen gingen in Brussel over het algemeen minder snel de hoogte in dan in Vlaanderen en Wallonië. In het Brussels Gewest stegen de huurprijzen in de laatste vijf jaar met 9,4 procent, tegenover 12,2 procent in Vlaanderen en 12,6 procent in Wallonië.

Die rangschikking wordt vooral bepaald door de prijsevolutie van de appartementen. 90 procent van de verhuringen in Brussel betreft appartementen. De huur daarvan steeg de laatste vijf jaar in Brussel met 9,9 procent, waar dat in Vlaanderen 12 procent en in Wallonië 13,1 procent was.

Bij de rijhuizen is de trend in dezelfde periode omgekeerd: plus 15,8 procent in Brussel tegenover een stijging van 14,9 procent in Vlaanderen en 14,6 procent in Wallonië

Sint-Pieters-Woluwe blijft duurste gemeente

Qua huurprijs bleef ook in 2022 de rangorde onder de Brusselse gemeenten gerespecteerd: Sint-Pieters-Woluwe is de duurste gemeente, gevolgd door Ukkel en Elsene, met gemiddelde prijzen voor appartementen van meer dan 1.200 euro. In Ganshoren, Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Jette en Laken blijft huren het goedkoopste. Daar ligt de gemiddelde huurprijs nog onder de grens van 900 euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni