Horeca blijft oproepen om op 1 mei te openen

© Saskia Vanderstichele
| Restaurant Le Coin Coin in Sint-Pieters-Woluwe is één van de zaken die op 1 mei wil heropenen.

Meer dan vijftig Brusselse restaurants en cafés willen nog altijd volledig heropenen op 1 mei. Dat bevestigt initiatiefnemer Léopold Van der Gracht van ‘J’ouvre le premier mai’. Het Overlegcomité besliste woensdag dat de horeca pas op 8 mei mag openen en bovendien enkel hun terrassen. “Daar zijn we niks mee”, klinkt het. De burgemeesters moeten zich nog beraden over een gemeenschappelijke aanpak.

Op 1 mei weer op restaurant? Op sociale media circuleert sinds twee weken een oproep om horecazaken hoe dan ook te openen, wat de politiek ook beslist. Dus hoewel die politiek gisteren/woensdag bekendmaakte dat de horeca nog tot 8 mei zal moeten wachten om hun terrassen te heropenen, zullen enkele Brusselse zaken zich daar niet aan houden.

De oproep om al vanaf 1 mei te heropenen wordt gesteund door “zeker vijftig restaurants en cafés in Brussel”. Dat zegt zaakvoerder Léopold Van der Gracht van Café des Minimes, initiatiefnemer van deze oproep. “Wij gaan gewoon voort met ons plan en dat hoor ik ook bij alle andere zaken die willen meedoen”, zegt hij aan BRUZZ. In Café des Minimes zijn zowel op 1 mei als 8 mei alle tafels al volgeboekt. “Wij gaan vijftig personen ontvangen op 1 mei. Wat het Overlegcomité beslist, is al sinds het begin van de crisis catastrofaal. We zijn er niks mee. We moeten ons ongenoegen blijven uiten.”

Politiecontroles

Het initiatief wordt vooral aan Franstalige kant gesteund. In Franstalig België zei de burgemeester van Luik al eerder deze week dat hij geen horecazaken zou beboeten die op 1 mei openen. Een honderdtal zaken is nu vastberaden om hoe dan ook te openen. Vanuit Namen vreest burgemeester Maxime Prevot (CDH) grote woede bij de restauranthouders. “We gaan te maken krijgen met clandestiene initiatieven die de burgemeesters niet meer kunnen kanaliseren”, zegt hij aan RTL. In Brussel bestaat die kans dus ook.

Cerexhe BRUZZ ACTUA 1634

“Naar mijn mening kunnen we geen agent voor elk restaurant of café zetten”, zegt ook burgemeester Benoît Cerexhe (CDH) van Sint-Pieters-Woluwe. Onder meer het restaurant Le Coin Coin in zijn gemeente geeft bij RTL aan dat ze sowieso op 1 mei gaan openen. “Als de minister van Binnenlandse Zaken wil dat de restaurants de regels respecteren, kunnen ze daar federale politie voor inzetten, maar ik denk niet dat de lokale politiezones er voldoende middelen voor hebben. We zullen moeten afwachten hoe sterk de oproep wordt gevolgd en gaan volgende week overleggen met onze politiezone Montgomery.” In die zone zitten ook de gemeentes Etterbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe. Hun burgemeesters willen nog niet reageren.

Vanwege Brussel-Stad is burgemeester Philippe Close (PS) nog niet bereikbaar. Hij zei donderdag bij Radio 1 dat hij een coherente aanpak wil in alle gemeenten. De volgende conferentie van Brusselse burgemeesters is gepland op woensdag 21 april.

Premies kwijt

Zeker niet alle cafés willen het risico nemen. Café Merlo op de Vismarkt, dat per vergissing op het Doodle-formulier belandde van cafés die op 1 mei zouden openen, blijft dicht. “Ik weet niet wie ons op die lijst heeft gezet, maar wij gaan niet openen”, zegt uitbater Waldo Marlier. “Riskeren dat we onze langverwachte premie mislopen? Nee, dat lijkt ons geen goed plan. We willen openen, maar niet op deze manier.”

“Ik spreek inderdaad vooral met Franstalige collega’s”, zegt Van der Gracht over de zaken die wel willen starten op 1 mei. Die zouden vooral in Brussel, Elsene en Sint-Gillis liggen. Of het dan de moeite loont om één week vroeger te openen, met het risico om alle premies te verliezen? “Het gaat niet over één week. Enkel wie een terras heeft, mag openen. Maar het is hier niet Zuid-Frankrijk of Spanje: als het slecht weer is, verlies je alle verse producten die je hebt aangekocht”, zegt Van der Gracht. “We mogen bovendien enkel open als de ziekenhuisopnames voldoende dalen. Dit is absoluut geen positieve boodschap van de regering. Wij moeten de druk hoog houden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?