Horeca Brussel: ‘Nu ook streng controleren op clandestiene feesten'

cafe_horeca
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| De Brusselse horeca vanaf donderdag voor een maand.
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| De Brusselse horeca vanaf donderdag voor een maand.

De Brusselse cafés moeten vanaf donderdag verplicht een maand sluiten. Horeca Brussel pleit voor een strenge controle op clandestiene feesten en voor financiële ondersteuning voor horecazaken.

Marc Vanmuylder van Horeca Brussel had niet zien aankomen dat de cafés zouden worden gesloten. “Onze vrees is nu dat dit zich gaat verplaatsen naar clandestiene locaties. Een appartement huren op internet waar je een feest kunt geven is heel gemakkelijk.”

Vanmuylder herinnert aan de vele maatregelen die de horeca zelf al neemt, zoals aan tafel bedienen, geen consumptie drinken aan de toog, niet buiten roken en een masker dragen voor wie niet zit. Allemaal zaken die volgens hem thuis niet gecontroleerd worden.

Doodsteek

Voor veel cafés is dit een fatale doodsteek", zegt Vanmuylders. Hij vreest dat het niet bij een sluiting van één maand blijft. Tegelijkertijd is er ook vraag naar meer wetenschappelijke onderbouwing.

"De uitbaters hebben al in het hele land grote moeite om te herstellen van de lockdown," zegt ook Christine Mattheeuws van ondernemersorganisatie NSZ. "In Brussel is de situatie nog alarmerender. Deze nieuwe sluiting zal waarschijnlijk de genadeslag zijn voor velen."

Bovendien gaan de nieuwe maatregelen volgens haar veel te snel in, waardoor er nog heel wat problemen opduiken. "Wat gebeurt er bijvoorbeeld met voedselvoorraden die niet kunnen worden geconsumeerd? Wat met het personeel?", vraagt Mattheeuws zich af.

Steunmaatregelen

Een tweede bezorgdheid van Horeca Brussel is dan ook het overleven van de kleine horecazaken. “We zitten binnenkort met het Brussels Gewest rond de tafel. We hopen op een regeling zoals in Luxemburg, waar de regering een subsidie geeft van 25 procent van de omzet van 2019,” zegt Vanmuylder.

Andere opties zijn het tijdelijk opschorten van auteursrechten of de huur. “Dat dekt de kosten en zo zitten we in het post-covid-tijdperk niet met allemaal cafés die de boeken dicht hebben gedaan," zegt Vanmuylder.

Tijdens de persconferentie werden er steunmaatregelen voor de horecasector aangekondigd. In de ministerraad van donderdag wordt hierover waarschijnlijk meer duidelijk. Staatssecretaris van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) belooft op Twitter dat haar administratie snel werk zou maken van steun voor de sector.

"We zullen de horeca niet laten vallen! De beslissing om de Brusselse bars en cafés te sluiten is zeer moeilijk, maar noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?