Horecasector legt witte koksvesten neer op Grote Markt

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 7 mei 2020
Updated: 07-05-2020 - 18:23

Chef-koks uit heel België hebben donderdagochtend uit protest de Grote Markt van Brussel bekleed met zowat 800 koksvesten. Op die manier willen ze de aandacht vestigen op het leed van de horecasector dat een gevolg is van de beperkende maatregelen door het coronavirus.

"De sector stikt", klinkt het. "Na 57 dagen verplichte sluiting moeten er voor de horeca dringend maatregelen komen om faillissementen te voorkomen."

Volgens de deelnemende koks, met voorop Antoine Pinto, de eigenaar van het restaurant Belga Queen, staat de "begraafplaats van witte schorten" op het plein voor de verstikking van de sector. Om de horeca in leven te houden, zijn er dringend maatregelen nodig. Verschillende slogans wijzen erop dat hun sector de op twee na grootste werkgever van het land is, met 180.000 voltijdse banen, 200.000 indirecte banen en 60.000 freelancers en bedrijven.

"Tot nu toe hebben we nog geen specifieke maatregelen van de regering ontvangen voor een versoepeling van onze maatregelen. Als de overheid niets onderneemt, is dat dodelijk voor ons", klinkt het bij de groep Restauration Nouvelle. De initiatiefnemers eisen onder andere een btw-verlaging op voedsel en non-alcoholische dranken. Ook wordt gevraagd dat de economische werkloosheid wegens overmacht wordt toegekend en dat er een vrijstelling komt van sociale bijdragen tot minstens eind 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?