Iconische Brusselse restaurants wellicht vandaag failliet

© BRUZZ
20/02/2018
maison_du_cygne_01.jpg

Vandaag valt wellicht het doek over de groep die La Maison du Cygne, Les Brasseries Georges en andere bekende restaurants uitbaat. Er is een betalingsachterstand van miljoenen euro's.

Dat schrijft De Tijd.

Na aanhoudende financiële moeilijkheden dreigt vandaag het faillissement voor elf zaken uit het horeca-imperium in de Brusselse regio, waarvan de bekendste het Maison du Cygne op de Grote Markt, en oestertempel Les Brasseries Georges aan het Ter Kamerenbos.

De broers Beyaz probeerden een doorstart te forceren via de wet op de continuïteit van de onderneming (WCO), maar de vier voorlopig bewindvoerders die door de rechtbank zijn aangesteld, zien dat niet zitten.

Sinds ze op 9 februari aan hun opdracht begonnen, konden ze enkel vaststellen dat een faillissement de enige uitweg is. De situatie van de elf zaken is catastrofaal en er is geen geld meer om ze open te houden, valt te horen.

Lonen niet uitbetaald

De meeste van de 160 werknemers zijn al sinds eind december niet meer betaald, maar de meeste zaken bleven al die tijd open. Andere schuldeisers wachten al veel langer op hun centen. Bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid zou de achterstand, na vier jaar van wanbetaling, tot 3,5 miljoen euro opgelopen zijn. Alleen al voor La Maison du Cygne, op de Grote Markt, gaat het om 800.000 euro. Maar ook de brandverzekering blijkt al maanden niet te zijn betaald. Wel is er de voorbije jaren 2 miljoen euro naar de Luxemburgse holding Sogelux Invest versluisd.

In die omstandigheden lijkt het weinig waarschijnlijk dat de broers Beyaz groen licht krijgen om nog drie maanden voort te werken onder de WCO-beschermingsprocedure, en wordt het faillissement wellicht vandaag uitgesproken.

Een advocaat van de broers haalde eerder als redenen voor de financiële moeilijkheden 'de chaotische introductie van de voetgangerszone in het centrum, de gevolgen van de aanslagen in Parijs en Brussel en de moeilijke economische conjunctuur' aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , faillissement , restaurant

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni