De bifana, een populair Portugees broodje, is een even eenvoudig als authentiek recept dat gemarineerd varkensvlees combineert met knapperig brood. In Brussel zetten vijf onopvallende adresjes deze arbeiderstraditie voort. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is nergens beter dan bij Churrasqueira Portugalia.
Churrasqueira Portugalia: lekkere en goedkope Brusselse bifana
Te midden van de rijkdom van de Lissabonse keuken wordt een bescheiden broodje vaak over het hoofd gezien. De bifana is allesbehalve instagrammable – beige, droog en zonder verleidelijke toppings – maar toch is het een culinair ankerpunt van de Portugese volkskeuken. Een taaie hap, zowel letterlijk als figuurlijk.
Het arbeidersbroodje ontstond in de jaren zestig in Vendas Novas, langs de nationale weg EN4. Het idee: snel en voedzaam eten. Dunne plakjes varkensvlees – schenkel of alcatra – worden gemarineerd in witte wijn, knoflook, laurier en paprika, vervolgens aangebraden in reuzel en dan, nog sappig, in een papo seco geschoven: een traditioneel wit broodje, knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen.
Als garnituur: een scheutje fabrieksmosterd of enkele druppels piri-piri, naar eigen smaak. De bifana is een compromisloos broodje: het vlees biedt weerstand, het genot is puur. In Lissabon houden plekken als As Bifanas do Afonso of O Triângulo da Ribeira deze kostbare traditie in leven.
De goedkoopste van de hoofdstad
In Brussel is deze specialiteit slechts beperkt te vinden, vooral in enkele Portugese cafés nabij het Flageyplein. Daar gaat ze voor 4 tot 6 euro over de toonbank – een zeldzaamheid, nu het klassieke arbeidersmenu bijna verdwenen is. Van al die adresjes heeft Churrasqueira Portugalia, vlak bij de Hallepoort, ongetwijfeld de goedkoopste bifana van de hoofdstad in de aanbieding: 4 euro.
De versie die je hier krijgt, is ongepolijst: het gemarineerde vlees wordt vlak bij de houtskool dichtgeschroeid, net zoals de grillgerechten die in de keuken worden voorbereid. Witte wijn, knoflook en kruiden trekken diep in het vlees, dat een stevige textuur behoudt. Het krokante broodje – volgens de Facebookfoto's ter plekke zelf gebakken – vangt het sap goed op zonder zompig te worden.
Of je hem nu meeneemt of op het kleine terras opeet, deze bifana ademt de eenvoudige, no-nonsense spirit van het origineel. De zaak, die intussen tien jaar bestaat, zal binnenkort uitbreiden naar het naastgelegen pand waar vroeger Smala zat. Tegelijkertijd breidt Portugalia zijn repertoire uit: zwart varkensvlees, tomahawk, speenvarken, gegrilde kabeljauw. In deze bescheiden churrascaria blijft de bifana een vaste waarde: ruw zoals het hoort, zonder poespas en vakkundig bereid.
Nog meer bifana's
1. Brazilië
Naast deze Portugese en Braziliaanse supermarkt schuilt een kleine tearoom waar bifana's worden geserveerd voor 5 euro. Je kunt kiezen tussen stokbrood en papo seco, waarbij de laatste optie duidelijk de betere is. Het vlees, eenvoudig maar smaakvol, krijgt extra pit dankzij een flinke dosis mosterd. De zaak werd lang uitgebaat door een innemend Portugees koppel, maar is nu overgenomen door een Braziliaans team. De bifana is nog steeds lekker, ook al is de sfeer een beetje veranderd.
Luso Loja •••
Leuvensesteenweg 251, Sint-Joost-ten-Node, Facebook: Luso Loja
2. Gedrenkt
Achter de alledaagse gevel van dit buurtcafé verraden details zoals de Super Bock-bordjes de Portugese invloed. De chef met witte koksvest presenteert een uitgebreide en verzorgde kaart. De bifana, geserveerd in een stokboord (6 euro), overtuigt door het huisgemarineerde vlees en het brood dat rijkelijk in het braadvocht is gedrenkt. De gegrilde chorizo, mals en vol van smaak, maakt het plaatje compleet. Hier geen franjes maar een bewuste eenvoud.
Le Lisbonne •••
Waversesteenweg 1050, Oudergem, lelisbonne.com
3. Afgeraffeld
Een warm kader: foto's van de buurt, een stadionsfeer, een glimlachende kelner. De kantine straalt volkse authenticiteit uit met haar eenvoudige maar verse gerechten. Jammer genoeg valt de bifana da casa met kaas (7 euro) tegen: droog vlees, taai brood, geen braadvocht dat de ziel van dit broodje vormt. Een Portugees icoon is hier gedegradeerd tot snelle hap.
Café Portugal ••
Kroonlaan 106, Elsene, cafe-portugal.be
4. Hartelijk
Een Portugese vlag aan de muur, een toog met zes zitplaatsen, hardgekookte eieren en croissants, en twee tv-schermen aan de wand: 24 Horas is een adres voor stamgasten. De bifana met kaas, vers bereid in een bijkeuken, wordt geserveerd voor 5 euro. Papo seco zoals het hoort, lichtjes taai vlees en mosterd die je zelf kunt pakken: een rustiek maar hartelijk moment. Met daarbij een Orval, want die staat ook op de kaart.
24 Horas •••
Graystraat 310, Elsene, Instagram: 24 Horas Ixelles
Lees meer over: Resto & Bar , restaurant , Bifana , Portugal