Het is geen nieuw fenomeen: de pita is populair in Brussel en komt in talloze varianten. Hier zijn vijf adressen die je absoluut niet mag missen.

©
Saskia Vanderstichele
Brussel, hoofdstad van de pita? Vijf adressen die het bewijzen
1. Puristisch
In de Sint-Katelijnewijk wint een relatief nieuwe zaak snel aan populariteit: Pita The Original. Achter de toonbank staat George Svanias, wiens achternaam al verbonden is aan het Grieks gastronomisch restaurant Strofilia, opgericht door zijn vader. De formule mag dan anders zijn, het kompas wijst nog steeds naar Griekenland. Hier krijg je hoogwaardig streetfood, gedreven door een obsessie voor authenticiteit, de perfecte bereiding en zorgvuldig geselecteerde ingrediënten.
De ambitie is glashelder: terugkeren naar de oorspronkelijke pita die in de jaren twintig populair werd dankzij een golf van immigranten – "een mix van Egyptenaren, Syriërs en Grieken in ballingschap", aldus Svanias – uit Klein-Azië. In die tijd bestond de koelkast nog niet en werd het vlees onder meer met paprikapoeder gemarineerd voordat het aan het spit werd geroosterd.
Pita The Original reproduceert dit oorspronkelijke recept op een manier die volledig uniek is in Brussel, met een sappige varkensrug die ter plaatse wordt gesneden, perfect goudbruin wordt gebakken en in een uitzonderlijk pitabrood wordt geschoven: dik, vertrouwd, zacht vanbinnen, bijna luchtig, licht olieachtig zonder vettig te zijn, gegrild op open vuur. Dit rechtstreeks uit Griekenland geïmporteerde brood is een van de absolute troeven. Het absorbeert de smaken van de ingrediënten zonder zompig te worden en houdt de vulling stevig maar soepel bijeen.
Binnenin vind je rijpe tomaten, knapperige rode uien, platte peterselie en een verleidelijke huisgemaakte saus op basis van tomaat, rode paprika en een geheime kruidenmix. Niet meer, niet minder. Elke hap roept beelden op van kraampjes in Athene, waar je met een pita in de hand over straat slentert, de zee op een steenworp afstand. En dat voor 7,50 euro. Direct genot zonder poespas.
Andere opties? Lam, bifteki, kip, maar ook een uitstekende vegetarische pita voor 6 euro met smeuïge wijnbladeren, yoghurtsaus, tomaten en rode ui. Fris, evenwichtig en perfect uitgevoerd.
De inrichting ademt mediterrane eenvoud: sobere meubels, vintage tegels, Griekse opschriften op de muren en hier en daar een vleugje Cycladisch blauw. Bij mooi weer gaan de twee grote schuiframen open. Je waant je zo in Griekenland. De zon ontbreekt misschien, maar de smaak is er volop.
Pita The Original ••••
Brandhoutkaai 65, Brussel, pitatheoriginal.be
2. Taverne
Bij Kozani klinkt er Grieks, wordt er kaartgespeeld en flikkeren de gokautomaten. Kortom, een echte volkse plek waar de tijd stil lijkt te staan. De pita, verpakt in aluminiumfolie en bedrukt papier dat eruitziet als een krant, kost 8 euro en puilt uit van gegrild varkensvlees, looksaus en dikke frieten. Misschien niet helemaal orthodox, maar in deze levendige, rokerige en ongepolijst gezellige setting klopt het helemaal.
Kozani •••
Denemarkenstraat 51, Sint-Gillis
3. Plantaardig
Bij Fava geeft de Grieks-Egyptische chef Wael Kostantinos een verfijnde, vegetarische draai aan de pita. Het huisgemaakte brood, licht gegrild, wordt gevuld met smaken uit de Levant en goed uitgebalanceerde sauzen zoals amba (mango-chili). De versie met geroosterde aubergine springt eruit. Een zonnige, verfijnde en eigentijdse keuken in een piepkleine, minimalistische ruimte. Een absolute aanrader.
Fava ••••
Waterloolaan 113, Brussel, Instagram: fava.brussels
4. Klassiek
Loni, een hoekzaak die bij Ukkelaars goed bekend is, serveert al decennialang snacks. Het huidige team staat er al 17 jaar achter de toonbank en ontvangt elke klant met hetzelfde enthousiasme. Hier geen fratsen: pocketbrood, aan het spit gegrild varkensvlees, looksaus en witte kool. Voor 5,50 euro is het een effectieve, populaire formule die geen pretenties heeft maar iedereen overtuigt.
Snack Loni •••
Joseph Bensstraat 1, Ukkel, snackloni-uccle.be
5. Flashback
Bij Le Perroquet is de pita al sinds 1985 onbeschaamd Belgisch en kleurrijk. Maïs, noten, ananas, cocktailsaus of currysaus: de vullingen tarten de Griekse tradities. Voor puristen is het vloeken in de kerk – vergelijkbaar met een pizza met ananas voor een Napolitaan – maar hier valt het in de smaak. Het kitscherige decor, de gemoedelijke sfeer en de trouwe schare fans maken deze zaak uniek, bijna cult.
Le Perroquet •••
Watteeustraat 31, Brussel, Instagram: le_perroquet
Lees meer over: Resto & Bar , pita , restaurant , snack , streetfood