| Restaurant La Terrasse in de Beenhouwersstraat

Ilot Sacré bloedt dood: 'Ze maken de Beenhouwersstraat kapot'

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
16/11/2018
Updated: 16/11/2018 17.02u

De restauranthouders in de Beenhouwersstraat zijn allesbehalve tevreden, twee jaar na de beslissing om de terrassen te beperken. Voor sommigen is ook de timing van de heraanleg van de wijk, Ilot Sacré, slecht gepland. In die wijk valt nu vooral de leegstand op.

“Kijk maar, zo zag de Beenhouwersstraat er enkele jaren geleden uit”, zegt Chokri Ebrahimi terwijl hij een postkaartje over de toonbank schuift. De uitbater van restaurant La Terrasse klinkt wanhopig, twee jaar na het verdwijnen van de terrassen in de Beenhouwersstraat. Om veiligheidsredenen werden de luifels van de restaurants in oktober 2016 verzegeld.

De bekende terrasjes verdwenen een maand later en worden sindsdien enkel in beperkte mate toegelaten van april tot oktober. “We verliezen veertig tot vijftig procent van onze omzet door deze regeling”, aldus Ebrahimi. “Dit wordt onleefbaar. De politici hebben de straat kapot gemaakt.” (Lees verder onder de videoreportage)

aze

| "Kijk maar, zo zag de Beenhouwersstraat er enkele jaren geleden uit", zegt de uitbater van restaurant La Terrasse.

'Hoe durven ze?'

Om de hoek, in de Korte Beenhouwersstraat, breken twee arbeiders letterlijk de straat open. De heraanleg van de toeristische wijk Ilot Sacré, met in het midden de Beenhouwersstraat, was al in maart 2017 begonnen. In juli dit jaar gingen de bovengrondse werken van start, en vandaag/donderdag is het de beurt aan de Korte Beenhouwersstraat, die momenteel maar voor de helft bewandelbaar is.

“Hoe durven ze de werken nu te beginnen”, roept een ober in een poging om boven het lawaai van de breekhamer te komen. “Net nu de feestperiode eraan komt. De timing is slecht.” De uitbater van een andere zaak in de Korte Beenhouwersstraat wandelt langs. “Tegen 20 december zouden de werkzaamheden hier klaar moeten zijn”, zegt hij, “maar als het één keer regent, zitten we ook met Kerstmis in een werf.”

“De terrassen zijn er niet meer en we zitten al twee jaar in het midden van verschillende bouwwerven. De restaurants die blijven, hebben minder personeel. De andere restaurants gaan failliet”, gaat de anonieme ober verder.

aze

| Werken op de hoek van de Beenhouwersstraat en zijn kortere variant.

Leegstand

Wie tijdens een doordeweekse middag door de wijk wandelt, zal opmerken dat de ooit erg levendige Beenhouwersstraat er verlaten bij ligt. In de Korte Beenhouwersstraat zijn de weinige restaurants die tijdens de middag open zijn vrijwel leeg. In de Beenhouwersstraat lijkt de drukte bij Chez Leon een uitzondering. En in de hele wijk staan verschillende panden leeg.

“Dat heeft te maken met de aanslagen”, vertelt de uitbater van Lobster House, vlakbij de Sint-Hubertusgalerijen. “Sindsdien zijn een tiental restaurants vertrokken.” Voor zijn restaurant merkt hij naar eigen zeggen weinig gevolgen van de terrasregeling. “Wij hadden amper een terras, maar dat zal voor La Terrasse, dat zo'n zestig plaatsen had, anders zijn.”

aze

| Arbeiders zijn aan het werk in de Korte Beenhouwersstraat.

“Aanslagen?”, vraagt een andere ober, die uit verveling van restaurant naar restaurant stapt om met zijn collega’s te praten. “De enige aanslag is die van het stadsbestuur op Ilot Sacré.” Een andere ober – ook hij wil niet met zijn naam in de pers verschijnen uit vrees voor gevolgen – knikt. “Hier is een echte ramp aan de gang”, klinkt het met een bittere glimlach. “Wat willen de politici van deze wijk maken?”

'Niet mijn fout'

"Het is nooit leuk om een werf voor de deur te hebben", reageert schepen voor Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) begripvol. "Maar de werken zijn noodzakelijk en dat is niet mijn fout. De restaurants hebben jarenlang frituurolie in de riolen gedumpt. We maken de dingen beter."

Wat de timing van de werken betreft, met de kerstperiode in aantocht, heeft de schepen begrip voor de frustratie. "We proberen zulke toestanden te vermijden, maar dat is niet altijd mogelijk. Als we de werken in januari zouden beginnen, zou men klagen want dan zijn het solden. In februari zouden ze klagen omdat het dan mooier weer begint te worden." Overigens wijst Coomans de Brachène erop dat de stad vlot communiceert en een website heeft met de laatste updates over de werken. Die werken moeten tegen de volgende zomer afgerond zijn.

'Maffia'

Over de beslissing om de terrassen deels te verbieden, is de schepen van Stedenbouw trots. "De burgemeester heeft me al verteld dat de Beenhouwersstraat sindsdien mooier is, omdat er minder brol is."

Volgens Coomans de Brachène was de maatregel noodzakelijk, en niet alleen voor de veiligheid. "De Beenhouwersstraat, dat was de maffia: toeristen aanklampen en misbruiken. Bovendien was dit de wijk met de meeste stedenbouwkundige inbreuken in de hele stad."

Dat meerdere restaurants failliet zijn gegaan, vindt hij dan ook niet erg. "Daar heb ik helemaal geen spijt van. Die restaurants droegen bij tot het slechte imago van de stad", klinkt het streng. "Die enkele restaurants zaten toch al in slechte papieren." Volgens Coomans de Brachène zijn de faillissementen in Ilot Sacré overigens te wijten aan de lockdown.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, ilot sacre, Beenhouwersstraat , heraanleg, restaurant

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni