Immoweb gaat zelf hypothecaire leningen aanbieden

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
31/07/2019

Binnenkort zal je ook bij vastgoedsite Immoweb een hypothecaire lening kunnen afsluiten. Bijzonder daarbij is dat kopers al heel vroeg in het koopproces duidelijkheid zullen hebben over die lening. "Mensen zullen al bij het bezichtigen van het pand een garantie op een hypothecaire lening op zak hebben", zegt Immoweb-CEO Valentin Cogels aan BRUZZ. Ten laatste begin volgend jaar moet de eerste fase van deze nieuwe dienst klaar zijn.

Nu wordt aan de verkoopovereenkomst (het compromis) vaak een opschortende voorwaarde toegevoegd, die stelt dat de verkoop van een huis enkel doorgaat als de kopers een lening kunnen krijgen. “Naar schatting 20 procent van de transacties in Brussel gaat niet door omdat de kopers uiteindelijk geen lening krijgen”, zegt Valentin Cogels, CEO van Immoweb, marktleider in de sector. “Verkopers geven daardoor de voorkeur aan kopers die niet zo’n voorwaarde aan de overeenkomst hoeven toe te voegen.”

Volgorde

“Om dat te vermijden, willen we de volgorde veranderen", vervolgt Cogels. "Met onze online tool zul je veel vroeger al zicht hebben op je hypotheek. Wat betekent dat je het pand dat je wil kopen, al zal kunnen bezoeken met een garantie op een hypothecaire lening op zak." Hoe Immoweb die garantie hard wil maken, kan de vastgoedsite nog niet kwijt.

Wat wel vaststaat, is dat Immoweb het afsluiten van zo’n lening wil vergemakkelijken en versnellen. “We mikken op een half uur voor het invullen van de gegevens en het verkrijgen van die garantie”, zegt Cogels. “Als het pand in kwestie al op Immoweb staat, zijn al heel veel parameters ingevuld. Maar ook op andere domeinen is veel tijdswinst te boeken. Zo zal je de foto’s van je loonfiches gewoon zelf kunnen opladen.” De mechanismen om fraude hierin tegen te gaan, zijn nog in opbouw.

Eind dit jaar, ten laatste begin volgend jaar moet de eerste bouwsteen – een geavanceerde kredietsimulatie - klaar zijn.

Concurrentieel

Immoweb wil rentevoeten aanbieden die concurrentieel zijn met die van de reguliere banken. Of de website ook een beroep zal doen op die banken om de hypothekaire leningen te financieren, is nog onduidelijk. “Ook dat zit nog in de ontwikkelingsfase”, klinkt het.

Deze nieuwe dienst past in een strategie van Immoweb om diensten met toegevoegde waarde aan te bieden, zoals de recent gelanceerde eigen brandverzekering (via verzekeraar Baloise), een verzekering tegen niet betaalde huurgelden en Homestamp: de integratie van de plaatsbeschrijving in een Blockchain.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , lening , immobiliën

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni