Interactief

Zoveel kost een huis of flat in jouw gemeente

Kaat Costers
© BRUZZ
21/04/2023

De huur- en koopprijzen in Brussel liggen een stuk hoger dan in Vlaanderen en Wallonië. Benieuwd wat een huis of appartement gemiddeld kost in jouw gemeente? Ontdek het eenvoudig via het interactieve kaartje onderaan het artikel.

BRUZZ maakte een visueel overzicht van de vastgoedprijzen in Brussel. De cijfers van de huizen en appartementen zijn gemiddelden en afkomstig van de vastgoedbarometer. Klik in het kaartje onderaan op een gemeente en achterhaal zo de gemiddelde prijs. Let op: het gaat om prijzen zonder bijkomende kosten.

Sint-Pieters-Woluwe is veruit de duurste gemeente met een gemiddelde huizenprijs van ongeveer 830.000 euro. Ukkel komt op de tweede plaats, waar een huis gemiddeld 806.000 euro kost. Ook de prijzen van appartementen zijn in die gemeenten het hoogst. De gemeente waar de huizenprijs het laagst ligt, is Koekelberg. Daar betaal je gemiddeld 360.000 euro. Voor de laagste prijzen van appartementen moet je in Ganshoren zijn: daar kosten ze gemiddeld 197.000 euro.

Contrasten

Het valt op dat vastgoed in gemeenten in het oosten en het zuiden het duurst is. Ook opvallend: vaak is er een groot contrast tussen buurgemeenten. Zo ligt bijvoorbeeld de gemiddelde prijs voor een appartement ongeveer 36 procent lager in Vorst vergeleken met Ukkel.

Volgens makelaars Gaëlle Maerschalck en Sylvain Couchant van Century 21 Ever One zijn die grote verschillen historisch gegroeid en zullen die blijven bestaan. “Expats uit Frankrijk gaan bijvoorbeeld liever in Ukkel wonen omdat daar al een grote gemeenschap gevestigd is, wat ervoor zorgt dat de prijs daar hoog blijft. Maar de prijs in een gemeente wordt ook bepaald door andere factoren: ook de bereikbaarheid speelt mee en de aanwezigheid van scholen”, vertellen ze aan BRUZZ.

“Wel zien we nu het fenomeen opduiken dat mensen vlakbij een dure gemeente gaan wonen maar dan in een goedkopere buurgemeente. Op lange termijn zal dit leiden tot een prijsstijging in die buurgemeenten.”

Brusselse vastgoedprijzen: een overzicht

Wonen

De Brusselse huurprijzen gingen de voorbije jaren de hoogte in en ook kopers moeten diep in de buidel tasten. Die woonnood doet Brusselaars naar nieuwe alternatieve woonvormen grijpen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni