Inflatie hakt dieper in op financiën Brusselse gemeenten dan corona

CD
© BRUZZ
10/06/2022
Updated: 10/06/2022 17.27u

De lokale besturen krijgen dit jaar een nog grotere financiële schok dan in de voorbije coronajaren te verwerken. Dat blijkt uit een studie van Belfius. Zo mogen de Brusselse gemeenten zich in 2022 verwachten aan 92,5 miljoen euro extra uitgaven. De oorzaken zijn de loonkosten, de energiefacturen en de prijzen van bouwmaterialen die de pan uit rijzen.

De financiële situatie van de Brusselse gemeenten was al verzwakt door coronacrisis. Nu hebben ze onvoldoende reserves op een nieuwe schok op te vangen. Vooral de loonkost weegt zwaar door. De meeste gemeenten gingen er voor 2022 van uit dat er slechts één loonindexaanpassing zou zijn, maar intussen zullen het er vier zijn. Dat wil zeggen dat de loonkost bij de Brusselse gemeenten met 10,6 procent zal stijgen.

Ook de stijgende energiefactuur heeft een grote impact. “Als we uitgaan van een verhoging van 50 procent, zullen de Brusselse lokale besturen 12,5 miljoen euro meer uitgaven hebben. Sommige besturen spreken over een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van hun factuur,” aldus de studie. Die impact is minder voelbaar bij steden en gemeenten die al veel duurzame investeringen deden, zoals gebouwen energiezuinig maken en zonnepanelen installeren.

OCMW en politie

Ook andere lokale spelers, zoals OCMW’s en politiezones, voelen de impact van energiekosten en loonindexeringen. Bij de politiezones maakt de personeelskost 90 procent deel uit van de exploitatie-uitgaven. De gemeentedotaties zullen volgens Belfius daarom moeten verhogen met 35 miljoen euro.

Als laatste hebben de stijgende bouwkosten een grote impact. De referentieprijzen voor openbare werken zijn het afgelopen jaar met 25 procent gestegen. Die hoge prijzen wegen zwaarder door voor gemeenten dan voor gezinnen, die slehts af en toe bouwkosten hebben. “Voor lokale besturen is het een jaarlijks weerkerende uitgave en dus niet te onderschatten in hun uitgavenpatroon,” staat in het rapport.

De kans is groot dat de lokale besturen investeringen zullen herbekijken of schrappen. Maar zelfs als ze hetzelfde bedrag voor de investeringen blijven voorzien, zullen ze (door de stijgende kosten) met dat geld minder kunnen realiseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, inflatie, gemeentebegroting, energieprijzen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni