Jette vergoedt handelaren Spiegelplein, Ganshoren verrast

© SumProject
| Simulatiebeeld van het Spiegelplein. De kerk krijgt sfeerverlichting 's nachts.

Het Brussels Gewest zal de handelaren die hinder ondervinden van de werken op het Koningin Astridplein, of Spiegelplein, in Jette vergoeden. Verkopers met een winkel op grondgebied Ganshoren moeten het voorlopig zonder financiële steun stellen.

Dat schrijft La Capitale.

Daardoor krijg je de absurde situatie waarbij een verkoper op de Jetselaan aan de ene kant wel kan rekenen op een vergoeding, maar aan de overzijde niet. Ganshoren vraagt zich dan ook af waarom het geen plaatsje kreeg aan de onderhandelingstafel.

"Het verbaast me dat Ganshoren niet op de hoogte was gebracht van de gesprekken met het Gewest. Een zelfstandige is een zelfstandige. Of hij of zij dat nu in Jette of Ganshoren is, zou niet mogen uitmaken", laat schepen van Middenstand Sabrina Baraka (MR) verstaan.

Volgens minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) kan Ganshoren ook subsidies aanvragen voor haar handelaren, maar heeft ze dat gewoon nog niet gedaan. De Jetse handelaren en het gemeentebestuur deden dat wel. Hun verzoek werd dinsdag ingewilligd door Smet en minister van Economie Didier Gosuin (DÉFI).

2.000 tot 2.700 euro

Jetse handelaren die minder dan 2 miljoen euro omzet boekten, zullen een eenmalig forfaitair bedrag tussen 2.000 en 2.700 euro kunnen opstrijken. Bij hen wordt de tussenkomst van de overheid op zacht applaus onthaald: "te weinig en te laat", "een druppel in een oceaan" en "niets in vergelijking met onze verliezen".

Het exacte bedrag is afhankelijk van het aantal werknemers. Het schepencollege van Jette zal bepalen welke handelaren in aanmerking komen voor een subsidie.

Begin dit jaar startte Mobiliteit Brussel met de laatste fase van de heraanleg van het Koningin Astridplein, beter gekend als het Spiegelplein. De werken zouden in de zomer klaar moeten zijn, al liepen ze na een verkeerde inschatting bij de aannemer veel vertraging op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?