Boulangerie Charli in de Sint-Katelijnestraat
© Peter Dhondt/BRUZZ | Boulangerie Charli in de Sint-Katelijnestraat.

Kamer zet licht op groen voor flexibeler wekelijkse sluitingsdag voor handelaren

24/11/2023

De plenaire vergadering van de Kamer heeft groen licht gegeven voor een wetsvoorstel dat bakkers, supermarkten, kledingwinkels en andere kleinhandelaren toelaat soepeler om te gaan met hun vaste wekelijkse sluitingsdag.

Tot nu toe moesten handelaren hun wekelijkse sluitingsdag voor zes maanden vastleggen. Het wetsvoorstel verkort die periode naar drie maanden.

Met meer flexibiliteit kunnen handelaars bijvoorbeeld inspelen op de verschillende seizoenen, aldus CD&V-Kamerlid Leen Dierick, die het voorstel indiende. "Zo zouden ze ervoor kunnen kiezen om tijdens de zomer, tijdens de solden in juli, een andere wekelijkse sluitingsdag te kiezen dan tijdens de herfst".

Ook wanneer er openbare werken zijn, is het soms aangewezen om voor een andere rustdag te kiezen, zegt Dierick. Omdat het voor de klanten belangrijk is dat de sluitingsdag niet voortdurend verandert, is gekozen voor een periode van drie maanden als "gulden middenweg".

Aan het wetsvoorstel van Dierick zijn nog voorstellen toegevoegd door andere meerderheidspartijen. Eén daarvan zorgt ervoor zorgen dat handelszaken in ziekenhuizen voortaan open kunnen zijn tijdens de bezoekuren die gelden in het ziekenhuis, en zich niet moeten houden aan de wet op de openingsuren.

Verder pakt het voorstel ook nachtwinkels aan die zich voordoen als krantenwinkels en hierdoor de geldende regels omtrent sluitingsuren, rustdag en gemeentelijk reglement ontlopen. Ook de overlast van seksshops, bijvoorbeeld in schoolomgevingen, wordt aangepakt door het verplicht maken van een gemeentelijke vergunning.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, verplichte sluitingsdag, kleinhandelaars

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie