Ruim 2.500 winkelpanden staan leeg in Brussel

© Ivan Put
| De leegstand in Brussel blijft stijgen.

Het aantal winkelpanden dat leegstaat in Brussel blijft stijgen. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Locatus, dat 2.570 leegstaande winkelpanden in Brussel registreerde. Dat betekent bijna een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden. E-commerce en vergrijzing liggen volgens het onderzoeksbureau aan de oorzaak van de stijgende leegstand.

Locatus registreerde in 2008 een percentage van 5,1 procent aan Belgische handelspanden dat leegstond. In twaalf jaar tijd is de leegstand meer dan verdubbeld. Ook in Brussel is er een forse stijging. In 2012 stond bijvoorbeeld nog 5,9 procent leeg, in 2019 ging het om 11,3 procent. Daarmee zit Brussel net iets boven het landelijke gemiddelde van 11,2 procent.

Als reden voor de steeds verder stijgende leegstand wijst ceo Gerard Zandbergen in de eerste plaats naar de verschuiving richting e-commerce. Online bestellingen houden klanten uit de winkels, maar maken ook dat het moeilijker is voor winkeliers om winst te maken: klanten kunnen online gemakkelijk zien wat ze elders voor hun geld kunnen krijgen.

Winkels in de antiek- en kunstbranche hebben het meest te lijden onder dit fenomeen. Na deze sector volgen bruin/witgoed, sport en spel en schoenen.

evolutie leegstand
© Locatus
| De evolutie van de leegstand door de jaren heen.

Grotere markt, minder klanten

Ook door vergrijzing verliezen winkeliers klanten. Ouderen hebben vaak hoge zorgkosten en hoge medische kosten en kopen daarom minder. Opvallend: terwijl de markt niet groeit, doet het aantal winkelmeters dat wel. Vorig jaar is er bijna 300.000 vierkante meter winkelruimte bijgekomen in België.

Of de leegstand in Brussel verder zal stijgen met de komst van het geplande winkelcentrum NEO valt moeilijk te voorspellen. "We zullen nog moeten zien of de bezoekers van ver komen, of uit Brussel," zegt Zandbergen. "Als ze van ver komen, scheelt het overal maar een heel klein beetje. Als de bezoekers allemaal uit Brussel komen, zullen de effecten groter zijn. Ergens zal het pijn gaan doen, de Belg gaat niet méér uitgeven in de kleinhandel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?