Postbode in Brussel

| Postbode in Brussel.

Kernkabinet donderdag opnieuw samen over krantenconcessie

29/11/2023

Het kernkabinet van de federale regering zit donderdag opnieuw samen over het dossier van de concessie voor de bedeling van kranten en tijdschriften. Dat is vernomen van verschillende bronnen binnen de regering. Ook woensdag zaten de ministers al samen over de kwestie: er kwam nog geen beslissing uit de bus. Wel zou er eensgezindheid zijn om de concessie niet te gunnen.

Dit weekend lekte uit dat de FOD Economie een positief advies heeft uitgebracht om de bedeling van kranten en tijdschriften in de toekomst niet langer aan bpost te gunnen. Het rapport van de FOD schuift twee concurrenten naar voren om de komende vier jaar in te staan voor de verdeling: PPP en Proximy. Een van hen zou dus de 125 miljoen euro overheidsgeld opstrijken die met de concessie gemoeid is.

Een en ander zorgt voor een kafkaiaanse situatie, aangezien bpost een overheidsbedrijf is en de overheid via de concessie een concurrent van het bedrijf zou steunen met 125 miljoen euro.

Het kernkabinet boog zich woensdagmiddag over de kwestie. Met de beslissing is haast gemoeid, aangezien de nieuwe concessie ingaat vanaf januari. Wel zou er binnen de meerderheid intussen een consensus zijn om het contract niet te gunnen, aldus regeringsbronnen. De vraag is dan vooral wat er dan moet gebeuren met de 125 miljoen euro die de regering daarvoor bestemd heeft.

De Franstalige socialisten zouden voorstander zijn van een fiscale aftrek op papieren kranten. Op die manier kunnen de uitgevers zelf kiezen met welke distributeur ze in zee gaan.

Donderdagmiddag schuiven de ministers van het kernkabinet opnieuw de stoelen onder tafel voor een nieuwe vergadering over de kwestie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , krantenverdeling , Bpost , ppp , Petra De Sutter , Pierre-Yves Dermagne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni