Kleine handelszaken worden beter vergoed bij werfhinder

© PhotoNews
| De heraanleg van het Jourdanplein (archiefbeeld).

Brusselse kleinhandelaars die hinder ondervinden van grote werven, kunnen vanaf eind maart rekenen op een eenmalige schadevergoeding tussen 2.000 en 2.700 euro. Dat bedrag is elke zes maanden vernieuwbaar.

Handelaars die langer dan een week de deuren sluiten, omdat een werf de klanten weghoudt, kunnen rekenen op een vergoeding van 73,30 euro per dag.

2.000 tot 2.700 euro per handelaar

Die compensatie van de federale regering volstaat niet, vindt de Brusselse regering. "Een belachelijk laag bedrag, die de overlevingskansen van kleine handelaars in het gevaar brengt", zegt minister van Economie Didier Gosuin (Défi).

Daarom zullen handelszaken die minder dan tien personeelsleden tellen vanaf eind maart op een Brusselse schadeloosstelling kunnen rekenen. Gosuin en minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) voorzien 2.000 tot 2.700 euro per handelaar. Dat bedrag kan om de zes maanden aangevraagd worden.

Klein of onbereikbaar

Vooral kleine ondernemingen en handelszaken die quasi onbereikbaar zijn geworden door een werf komen in aanmerking. De Brusselse regering zal de werven onderverdelen naar de grootte van de hinder, om te bepalen welke ondernemingen financiële hulp kunnen krijgen.

"We hebben een startbudget van 1,5 miljoen euro voorzien, maar dat is een open enveloppe. Daar kan mee geschoven worden", aldus Gosuin, die rekening houdt met de verzuchtingen van de handelaars in Brussel-Stad. "Zodra de uitbreiding van metro 3 van start gaat, moeten we zeker en vast hogere bedragen voorzien."

Deze week nog legt Gosuin een ministrieel besluit neer in het Brussels parlement. Voor de minister, die straks op pensioen gaat, wordt het overigens zijn laatste wapenfeit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?