Crowdfunding voor handelaars die voetgangerszone snel af willen

© KH
| De voetgangerszone gezien van het Fontainasplein

Handelaars zijn niet per se tegen de voetgangerszone. Na een beroep van tegenstanders bij de Raad van State, kwamen de handelaars en bewoners van de Sint-Jacobswijk zelfs tussen om de werken snel te starten en af te werken. Omdat zo'n actie geld kost, lanceert de vzw nu een oproep om de advocatenkosten te delen.

Wie de woorden ‘voetgangerszone’ en ‘handelaars’ in een zin gebruikt, doet dat meestal in combinatie met het voorzetsel ‘tegen’. Zo waren het onder meer handelaars die procedures startten tegen de voetgangerszone. De actie leidde ertoe dat de bouwvergunning een jaar vertraging opliep.

Niet alle winkeluitbaters zitten daarbij op een lijn. Zo ijverde de vzw Sint-Jacobswijk (die handelaars en bewoners verenigt) samen met Moeder Lambic Fontainas er net voor dat de werken na de eerder vermelde vertraging snel werden aangevat en afgewerkt. Door de actie van de tegenstanders zagen ze zich verplicht om ook naar de Raad van State te trekken, met een twintigtal getuigenissen van uitbaters en bewoners.

Omdat zo’n actie geld kost, doet de vzw nu een oproep om in de advocatenkosten te delen. Van de 2.000 euro die nodig zijn, zijn er al 1.000 opgehaald.

Na de tussenkomst van de handelaarsvereniging besloot de Raad van State overigens om de bouwvergunning niet op te schorten, waardoor de werken – in ijltempo – konden doorgaan. De procedure van de tegenstanders om de bouwvergunning te vernietigen loopt echter nog steeds.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?