Beroep van handelaars tegen voetgangerszone verworpen

© Beliris
| Ondertussen zijn de werken aan de voetgangerszone eindelijk gestart.

De Raad van State verwerpt het beroep van handelaars uit het stadscentrum. Zij hadden de schorsing van de vergunning voor de werken aan de voetgangerszone gevraagd, maar voorlopig kunnen die dus gewoon doorgaan zoals gepland. "Een schorsing zou de situatie van de handelaars alleen maar verergeren", klinkt het bij de Raad.

De aanleg van de voetgangerszone is al lang een doorn in het oog van handelaars in het stadscentrum. Daarom had de winkeliersvereniging van het centrum de schorsing gevraagd van de stedenbouwkundige vergunning die verleend werd om verschillende straten in de Vijfhoek herin te richten.

Volgens de handelaars moest die vergunning met spoed geschorst worden. Daarbij wezen ze op de "ernstige gevolgen die de voetgangerszone met zich meebrengt voor de lokale handel" en "de hinder van de werkzaamheden" die aangevat zijn in september 2017.

Net géén spoed

Maar de Raad van State volgt de handelaars daar niet in. Het beargumenteert ten eerste dat niet de vergunning en de heraanleg van de straten, maar wel het circulatieplan de oorzaak is van de hinder.

Daarnaast stelt het net een gebrek aan spoedeisendheid vast. “Een schorsing van de vergunning zal de situatie van de handelaars alleen maar verergeren, aangezien het daardoor nog langer zal duren voordat de werkzaamheden klaar zijn”, klinkt het in het arrest.

Als de Raad van State de aanklagers gelijk had gegeven, moesten de werken stilgelegd worden, in afwachting van een uitspraak ten gronde. Maar voorlopig kunnen de werken aan de voetgangerszone gewoon doorgaan zoals gepland.

Nieuwe centrale lanen

Het Beursplein wordt helemaal autovrij en de voetgangerszone in het centrum wordt de komende jaren dubbel zo groot. Dat heeft het Brussels schepencollege beslist. Om de binnenstad bereikbaar te houden komen er extra ondergrondse parkings en een parkeerroute. De werken, die in 2015 zouden beginnen, moeten het centrum een nieuw elan geven.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?