| KMO-park NorthCity in Haren.

Dit jaar opende Citydev – de Brusselse openbare instelling voor stadsontwikkeling – twee nieuwe KMO-parken. Die werden, ondanks de economische crisis, vlot in gebruik genomen. Dat meldt de krant L'Echo. De voedingssector neemt de meeste ruimte in op de Brusselse industrieterreinen.

Citydev maakte de balans op van het afgelopen jaar en stelde vast dat de KMO-parken met een totale bezettingsgraad van 98 procent nog steeds erg in trek zijn bij ondernemers.

“Sinds de covidperiode zijn de vorderingen voor onbetaalde huur licht gestegen. Maar wat interessant is, is dat zodra we nieuwe panden op de markt brengen, er onmiddellijk vraag naar is. Als we onbezette ruimtes hadden, zouden we ons waarschijnlijk meer zorgen maken,” vertelt directeur Benjamin Cadranel aan L’Echo.

Het vertrek van een groot bedrijf als Leonidas uit Brussel beschouwt Cadranel niet als een drama. Het bedrijf was dan ook op zoek naar een grotere oppervlakte voor zijn nieuwe vestiging. De Citydev-directeur blijft geloven in de noodzaak van KMO-parken in Brussel, omdat het de link tussen de stad en de bedrijven versterkt.

Cadranel wijst ook op de hoge werkgelegenheid in de KMO-parken. Op de nieuwe site NorthCity in Haren betekent dat in totaal 53 nieuwe jobs.

Voedingssector op kop

Uit de cijfers blijkt bovendien dat driekwart van de aanvragen voor bedrijfsruimte gaan over ruimtes van minder dan 500m². NorthCity werd in maart dit jaar ingehuldigd, en zou na zes maanden al verhuurd zijn.

De voedingssector loopt er op kop en neemt ongeveer 70 procent van de site in. Openbare diensten, de bouwsector, de productie van industriële machines en de transportsector vullen de lijst aan.

De landbouw- en voedingssector zal daarom ook 30 procent van de ruimte krijgen in CityCampus. Dat is het KMO-park op de Ceria/Coovi-site in Anderlecht waarvan de opening gepland staat in de zomer van 2023. Eerder deze maand werd NovaCity in Anderlecht ingehuldigd. Een gemengd project met bedrijfsruimtes en woningen onder een dak.

In de beheersovereenkomst met de Brusselse regering voor 2021-2025 is een verdubbeling van de KMO-parken voorzien, namelijk van vijf naar tien. Intussen telt Citydev er zeven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni