| NorthCity in Haren

Het bedrijfsgedeelte van het project NorthCity, waar wonen en werken samenkomen in het Brusselse deelgemeente Haren, is feestelijk ingehuldigd. Het Brussels gewest is hiermee een kmo-park rijker.

Het initiatief voor NorthCity kwam van privépromotor Futurn. Die wilde de vroegere vestiging van kinderwinkel Prémaman in Haren, een site van 2,55 hectare met oude opslagplaatsen, nieuw leven inblazen.

Op het gewestelijk bestemmingsplan is de site ingekleurd als ondernemingsgebied in een stedelijke omgeving (OGSO). "Ze was dus perfect geschikt voor een gemengd project waar woningen en bedrijfsactiviteiten gecombineerd worden," klinkt het in een persbericht. Futurn klopte aan bij citydev.brussels en Inclusio om samen in zee te gaan. Die waren al snel enthousiast en de drie partners gaven in september 2020 het startschot voor de werf.

Keuze op maat

"De bouwwerken verliepen vlekkeloos en het bedrijvenpark kan vanaf vandaag officieel in gebruik genomen worden," aldus gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij citydev. "Het woongedeelte zal tegen het einde van het jaar klaar zijn. Daar komen 123 woningen die eigendom blijven van Inclusio en via sociale verhuurkantoren (SVK’s) zullen worden verhuurd."

Het bedrijfsgedeelte van NorthCity omvat een kmo-park met 44 ateliers: 24 units werden door Futurn verkocht, de overige twintig ateliers en duizend vierkante meter kantoorruimte blijven eigendom van citydev.brussels die ze onder haar voorwaarden verhuurt.

Er zijn kleinere en grotere ateliers. Dat maakt NorthCity geschikt voor zowel ambachtelijke activiteiten als productieactiviteiten. De ruimten zijn bovendien moduleerbaar op maat van de bedrijven.

"De ateliers kennen alvast een groot commercieel succes. Alle units van Futurn waren razendsnel verkocht en ook citydev.brussels kreeg al verschillende aanvragen binnen van geïnteresseerde huurders."

Strategische ligging

De site langs de Middelweg – die de Haachtsesteenweg met het station van Haren verbindt – is gelegen op wandelafstand van twee NMBS-stations en vlak bij de luchthaven en belangrijke verkeersassen.

"Het project is bovenal in verschillende opzichten innoverend: het is circulair en duurzaam, het biedt een harmonieuze mix van bedrijfsruimten en woningen, én het bewijst dat de openbare en de private sector succesvol kunnen samenwerken om de Brusselse economie te stimuleren," aldus Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni