| CityCampus komt op een steenworp van de CERIA- en COOVI-campussen.

Drie grote bouwprojecten in Anderlecht steken vergunning op zak

TDN
© BRUZZ
11/05/2020

De stedenbouwkundige- en milieuvergunningen voor de gewestelijke bouwprojecten CityGate I, CityCampus en NovaCity-Zuid zijn afgeleverd. Dat gebeurde tijdens de quarantainemaatregelen. Op bijna alle lopende werven is het werk intussen hervat.

Het herontwikkelingsplan CityGate, dat ambieert om de industriezone van Anderlecht tussen het Zuidstation en de Ring volledig te hertekenen, neemt een eerste belangrijke horde. Het eerste van drie fases van de plannen kreeg recent zowel de stedenbouwkundige als de milieuvergunning.

Het CityGate I-programma omvat 96 woningen, een crèche, 1.800 vierkante meter aan winkels en kantoren, maar ook een multifunctioneel gebouw van 4.000 vierkante meter. Op termijn zal ruim 130.000 vierkante meter van de Kuregemwijk een facelift krijgen. De werken zouden begin 2021 van start moeten gaan en eind 2022 klaar zijn.

Wonen boven fabriek

Ook het pioniersproject CityCampus op de Ceria/Coovi-site mocht de stedenbouwkundige en milieuvergunning in ontvangst nemen. Daardoor kan het startschot voor de werken eind augustus gegeven worden. In de zomer van 2023 zouden ze klaar moeten zijn.

CityCampus voorziet in 70 sociale woningen en 293 studentenwoningen. Voor een groot deel komen die boven op een sokkel met achttien ateliers voor kmo’s. Er wordt daarbij vooral gedacht aan voedingsbedrijven. Het kmo-park zal 5.000 vierkante meter groot zijn. Het project kent zijn gelijke niet in Brussel, want voor het eerst zullen mensen in grote schaal boven fabrieken wonen.

Werven opnieuw opgestart

Iets verderop, aan de Bergensesteenweg, staat ook het gelijkaardige project NovaCity-Zuid in de steigers. De plannen voorzien in ateliers, showrooms, kantoren, buitenruimte voor bedrijven en openbare ruimte. Bovenop de bedrijfsruimte komen 63 woningen. Nu de milieuvergunning binnen is, kunnen de werken in september beginnen. In de tweede helft van 2021 moeten die klaar zijn.

Het gewestelijk ontwikkelingsagentschap, dat achter de drie projecten in Anderlecht zit, laat ook weten dat intussen bijna alle werven opnieuw opgestart zijn. Er wordt wel op een lager pitje gewerkt, zodat de bouwvakkers de afstandsregels kunnen naleven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Stedenbouw , citygate , citycampus , CityDev , novacity-zuid , northcity

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni