Gemengd project moet Klaverwijk nieuw gezicht geven

© Kairos
| Simulatiebeeld van het project, gezien vanaf de Bergensesteenweg.

In de Anderlechtse Klaverwijk plant Citydev een nieuw complex met woningen boven een sokkel van bedrijfsruimte. Enkele woningen zullen worden voorbehouden voor werknemers.

Citydev, de vroegere gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij (Gomb), heeft traditioneel twee opdrachten: ruimte maken voor bedrijven om de economische activiteit in het Brussels gewest aan te wakkeren, en koopwoningen bouwen om mensen met een gemiddeld inkomen in de stad te houden.

Sinds enkele jaren probeert Citydev beide opdrachten ook te combineren in sommige projecten, zoals City Campus. Op een steenworp daarvan, wordt nu een nieuw gemengd project aangekondigd. Het kreeg de naam NovaCity en komt tussen de Bergensesteenweg, de Klaverstraat en een spoorlijn, waar eind 2020 een GEN-station moet openen.

Op het gelijkvloers worden 7.500 vierkante meter voorzien voor economische activiteiten, met plaats voor ateliers, showrooms en kantoren. “De ruimten zijn modulair zodat we kunnen inspelen op de behoeften van geïnteresseerde bedrijven”, zegt Benjamin Cadranel, algemeen directeur bij Citydev. “Uit ervaring weten we dat veel kleine ondernemingen zoeken naar ruimte in de stad. Hier willen we in de eerste plaats duurzame bouwbedrijven aantrekken.”

Gemeenschappelijke tuin
Bovenop de productieve sokkel komen 63 appartementen, gebouwd rond een gemeenschappelijke tuin. De meeste woningen worden verkocht aan mensen met een middeninkomen, maar enkelen blijven in handen van Citydev. “We willen die te huur aanbieden aan werknemers van de bedrijven die onderin komen”, aldus Cadranel. “Het is een experiment. Mobiliteitsbeleid is niet alleen metrolijnen bouwen of fietspaden aanleggen, maar ook ervoor zorgen dat verplaatsingen korter worden.”

Met het project is een totale investering gemoeid van 25 miljoen euro. Zowat 9 miljoen komt van Europa, dat specifiek steunt verleent aan projecten die economische activiteiten in de stad mogelijk maken. In een tweede fase zijn nog meer woningen gepland, ook voor studenten bovenop een crèche en winkelruimte in de Klaverstraat.

Identiteit
Citydev heeft de opdracht voor de eerste fase pas toegekend aan ontwikkelaar Kairos, die in zee ging met architectenbureaus Bogdan & Van Broek en DDS. “Het is een gedurfd project dat een sterke identiteit zal geven aan de wijk”, denkt Cadranel.

De Klaverwijk is vandaag nog een lappendeken van oude rijhuisjes, braakland, woonwagenterreinen en recent gebouwde appartementsblokken. “Dit project is een ontbrekende schakel. De combinatie van woningen en ateliers moet er onder meer voor zorgen dat er altijd activiteit is, en dus sociale controle. We bouwen een nieuw stuk stad en dat kan je enkel doen door functies te mengen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?