'Lager dividend helpt niet om kostenbasis te verlagen'

© PhotoNews
| Dominique Leroy, CEO van Proximus.

De vakbonden bij Proximus willen dat het telecombedrijf minder dividend uitkeert om te besparen en zo banenverlies te vermijden. Topvrouw Dominique Leroy volgt die redenering niet: "een lager dividend zal ons niet helpen om onze kosten te verlagen".

De vakbonden suggereerden een verlaging van het dividend met 10 eurocent. Dan zou er nog 1,4 euro per aandeel overblijven. Op drie jaar tijd zouden zo miljoenen in de kassa van Proximus blijven, wat kan helpen om de geplande besparing van 240 miljoen euro te realiseren.

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering woensdag in Evere merkte een kleine aandeelhouder op dat hij wel enkele eurocenten dividend kan missen als daarmee werknemers aan boord kunnen blijven. Hij vroeg de toplui van het bedrijf wat ze van dat idee denken.

Leroy

"Helaas maakt men een amalgaam van ons dividend en onze kosten", reageerde Leroy. "Dat zijn erg verschillende dingen. Met ons transformatieplan willen we ons transformeren en onze kostenbasis, die te hoog is in vergelijking met onze concurrenten, structureel verlagen."

"Het dividend verlagen zal ons niet helpen onze kosten te verlagen", aldus Leroy. "Het is een ander debat. Op dit moment zijn er duidelijke regels van de raad van bestuur: we delen quasi de volledige gegenereerde vrije kasstroom uit. We respecteren dat."

De Clerck

De positie van Leroy bij Proximus is woensdag overigens versterkt. De aandeelhouders verlengden haar mandaat als bestuurder tot 2023. Haar contract als CEO loopt volgend jaar af, maar voorzitter Stefaan De Clerck liet verstaan dat de raad van bestuur haar contract wil verlengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?