Leraar Nederlands wordt knelpuntberoep in Franstalig onderwijs

Leraar Nederlands is een knelpuntberoep.

View.brussel stelt opnieuw een lijst met 100 knelpuntberoepen in Brussel voor. Net als andere jaren was er in 2018 opnieuw nood aan leraren, verplegers en technische profielen. Nieuw op de lijst: leraar Nederlands in het lager Franstalig onderwijs.

Met name informatici en ingenieurs worden gevraagd om technische vacatures in te vullen. Daarnaast blijkt het ook lastig om kandidaten voor salesfuncties en de bouwsector te vinden. View.brussels, het Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid dat gelieerd is aan de gewestelijke arbeidsbemiddelaar Actiris, lijstte in totaal 100 knelpuntberoepen op.

Nieuw op de lijst zijn leraar Nederlands in het lager Franstalig onderwijs en het zeer specifieke 'productie-arbeider gespecialiseerd in het bewerken van rubber'. Dat er een groot tekort aan leraren Nederlands in het Franstalig onderwijs is, stelde BRUZZ eerder al vast. De entree op de lijst van knelpuntberoepen bevestigt dat opnieuw.

Waar is het tekort het meest nijpend?

Op basis van de lijst zou je kunnen afleiden dat het grootste tekort zit bij de geriatrisch verpleegkundigen met een bachelor of graduaat. Vacatures voor die functie werden in 2018 immers 114 keer aangeboden bij Actiris, terwijl er maar vier kandidaten bij Actiris bekend waren.

"Maar je kunt niet zomaar stellen dat het tekort het meest nijpend is bij beroepen in die lijst waarbij het minste kandidaten per openstaande vacature zijn", zegt Jan Gatz, woordvoerder van Actiris. Enerzijds omdat dat een louter kwantitatieve analyse is. "Het kan ook zijn dat de kandidaten toch niet geschikt blijken voor de vacature. Dan is er eerder een kwalitatief dan kwantitatief probleem."

Anderzijds belanden niet alle openstaande vacatures bij Actiris. "Met name beroepen in zeer gespecialiseerde sectoren zullen niet direct bij ons belanden. Denk aan werkgevers die viertalige ingenieurs zoeken." Zij zullen via andere kanalen op zoek gaan naar kandidaten.

Sensibiliseren

Beter is het volgens Gatz om te bekijken welke beroepen jaar na jaar terugkomen. Daar zit het echte probleem. Die beroepen zijn leraren, verplegers, informatici, ingenieurs, sales en functies in de bouwsector.

"Onze taak is om te sensibiliseren", aldus Gatz. "Wij wijzen op die beroepen, middels deze lijst, en de opleidingen waarmee je in die sectoren terecht kunt komen. Met die opleidingen heb je bijna jobzekerheid."

Werkzoekenden met een uitkering worden extra gestimuleerd om aan opleidingen voor knelpuntberoepen te beginnen. "Zij behouden hun uitkering wanneer ze een van die studies kiezen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?