Actiris

| Actiris, de tewerkstellingsdienst van de Brusselse overheid.

Actiris wil sans-papiers aan de slag helpen in knelpuntberoepen

TD
© Belga
06/02/2019
Updated: 06/02/2019 16.16u

De Brusselse tewerkstellingsdienst Actiris wil mensen zonder papieren een vorming geven om hen aan de slag te helpen in knelpuntberoepen. Het beheerscomité van Actiris heeft daarover eind januari een voorstel goedgekeurd. Ze benadrukken wel dat het slechts om een te onderzoeken piste gaat.

In een interne nota van de tewerkstellingsdienst, die de krant La Libre kon inkijken, blijkt dat Actiris een mouw wil passen aan de moeilijkheden die de sociale partners (de bonden, de werkgevers en de OCMW's) ervaren op het terrein. De bedoeling is om vacatures in knelpuntberoepen sneller in te vullen en mensen zonder papieren aan de slag te helpen.

"We spelen onze rol als vertegenwoordiger voor de werkgelegenheid in Brussel, van een administratie die een nood vaststelt en een dossier opstelt. Het is een delicaat onderwerp, maar is gedragen door alle sociale partners," zegt Gregor Chapelle, de grote baas van Actiris.

Het voorstel is nog niet goedgekeurd of onderzocht door het kabinet van Brussels minister voor Werk Didier Gosuin (Défi).

Kritiek Vlaams Belang

Vanuit rechtse hoek kwam er onmiddelijk kritiek op het plan van Actiris. Vlaams Belang vroeg onmiddelijk aan Gosuin om Actiris terug te fluiten en dus niet in te gaan op het voorstel.

Volgens hen is het ridicuul om mensen zonder papieren op te leiden terwijl er in Brussel nog steeds een werkloosheid is van 16 procent.

"Hoe kan Actiris opleidingen geven aan mensen die zich niet eens op ons grondgebied mogen bevinden? Dit is werkelijk de wereld op zijn kop. In plaats van zich te focussen op de grote groep Brusselse werklozen wil Actiris integendeel illegaliteit nog wat gaan belonen,” laat Brussels fractievoorzitter van de partij, Dominiek Lootens weten in een persbericht.

Actiris benadrukt dat het slechts een extra piste is die wordt bekeken voor knelpuntberoepen die maar niet ingevuld geraken. Ze kregen hiervoor naar eigen zeggen vanuit verschillende hoeken de vraag om dit te onderzoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Brussel, Economie, Actiris, sans-papiers, knelpuntberoepen, werkloosheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni