De winkel in Oudergem is de eerste die is verbouwd tot een open bakkerij.

Les Tartes de Françoise gaat winkels weer tot bakkerijen ombouwen

EC
© BRUZZ
07/08/2021

De Brusselse taartenketen Les Tartes de Françoise wil in alle 22 winkels in ons land de productielijn weer zichtbaar maken. Zo kunnen de klanten de bakkers aan het werk zien. In de winkel op het Jean-Baptiste de Greefplein in Oudergem is dat al gebeurd.

Dat schrijft La Capitale zaterdag. Les Tartes de Françoise is een Belgisch bedrijf dat in 1994 opstartte in Brussel. De jonge twintiger Françoise Jockin begon toen met taarten bakken in een kleine keuken in Sint-Gillis, schreef De Tijd begin dit jaar.

27 jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een keten met 22 winkels in het hele land. Ze bakken tot 25.000 taarten per week, volgens De Tijd, zowel hartig als zoet gebak. Het grootste deel van die productie gebeurt in één centrale bakkerij in Seneffe. De winkels, of ateliers, staan in voor de rest van de productie en voor de afwerking van de taarten.

Nu wil de keten die ateliers dus ombouwen tot meer transparante, open bakkerijen. Dat zegt community manager Jeanne Sterno aan La Capitale. "De hele productiekant was tot nu toe verborgen. We kiezen nu voor meer glas, zodat de klanten onze taarten beter kunnen zien”, zegt Sterno. De eerste winkel waar deze metamorfose al is doorgevoerd, is die van Oudergem.

Veganistisch

De modernisering komt er na een moeilijk coronajaar. In 2020 lag de omzet volgens De Tijd al 3 miljoen euro lager dan verhoopt. Dit jaar wordt de omzet nog lager ingeschat. “We willen ons merk echt moderniseren”, zegt Jeanne Sterno nu aan La Capitale. “We willen dat onze ateliers een weerspiegeling zijn van onze waarden, die sinds 1994 nooit veranderd zijn: artisanale taarten, lokale producten en zoveel mogelijk samenwerken met Belgische producenten.” De open bakkerijen moeten dit verder in de verf zetten.

Daarnaast wil Les Tartes de Françoise het veganistische aanbod uitbreiden. Een nieuwe taart van zanddeeg met rood fruit is daar alvast de eerste van in het zoete gamma. “Een grote stap in de wereld van patisserie”, zegt Sterno.

In Oudergem was er deze week zelfs sprake van 'showcooking' voor de winkel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni