Foodmet, de markt op de site van Abattoir, aan de slachthuizen van Anderlecht in Kuregem
© PhotoNews | De markt op de site van Abattoir

Markt Abattoir heropent, maar fruit- en groentekramers blijven weg

HUB
© BRUZZ
25/05/2020

Donderdag gaat de markt van Abattoir in Kuregem weer open, maar het zal zonder het ruime aanbod aan fruit- en groentekramen zijn. De vereniging van fruit-en groentekramers protesteert op die manier tegen het feit dat maar een fractie van het normale aantal fruit- en groentehandelaren toegelaten wordt.

Volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad kunnen de markten weer opengaan, maar met een maximum van vijftig kramen.

Op de markt van Abattoir staan er in normale tijden in het weekend drie- tot vierhonderd kramen. Daarom had de directie van Abattoir een tiental dagen geleden aan de gemeente Anderlecht voorgesteld om twee markten te organiseren, een van vijftig kramen in de overdekte hal en nog een kleinere markt achter het slachthuis.

Voorlopig heeft de gemeente alleen haar fiat gegeven voor de markt in de overdekte hal. Die gaat donderdag weer open. Om het aantal kramen te beperken tot vijftig moest de marktleiding van Abattoir een flinke selectie doorvoeren. Omdat ze de markt het liefst zo gevarieerd mogelijk heeft, werd per categorie – fruit, schoenen, cosmetica – een aantal kramen uitgekozen. Daarbij werd voorrang gegeven aan de grootste kramen en aan handelaars die geen betalingsachterstand hebben en netjes werken.

Discriminatie

Dat is onaanvaardbaar voor de Association des Marchands de Fruits et Légumes des Abattoirs (AMFLA), dat vijfenzestig fruit- en groentekramers verenigt. De vereniging is ontgoocheld omdat er maar een tiental fruit-en groentekramen toegelaten wordt. “Sommige mogen wel, sommige niet, dat is een vorm van discriminatie,” zegt Moussa Hammani, voorzitter van de vzw. Hij vindt dat de overheid voor Abattoir een uitzondering moet maken. “Het zijn hier geen smalle straatjes, het terrein is meer dan tien hectare groot en het kan heel goed beveiligd worden.” Hij betreurt dan ook dat zijn vzw niet aanwezig was op het overleg tussen Abattoir en de gemeente.

Voorts meent hij dat als er toch maar vijftig kramen mogen staan, Abattoir de voorrang moet geven aan de fruit- en groentekramen. “De voedingszaken zijn toch prioritair in deze crisis. Bovendien zijn onze waren bederfelijk.” Hammani is het ook niet eens met de selectiecriteria die Abattoir hanteert. “Voorrang geven aan de kramen met de dikste abonnementen kan niet, er zijn kleinere handelaren die hier al dertig jaar staan.” Uit protest zullen de fruit- en groentehandelaren de komende twee weekends niet naar de markt komen.

“We zijn niet blij met deze actie. Anderzijds hebben we ook begrip voor hun standpunt: ofwel iedereen ofwel niemand.”

Woordvoerder van Abattoir Paul Thielemans

Dit is een flinke streep door de rekening van de directie van Abattoir. Volgend weekend zullen er alleen een paar kleinere groente- of fruitkramen staan die niet bij de AMFLA zijn aangesloten. "De afwezigheid van de grote kramen is een verlies voor ons want het zijn belangrijke standen die veel volk trekken,” zegt Paul Thielemans, woordvoerder van Abattoir. “We zijn dan ook niet blij met deze actie. Anderzijds hebben we ook begrip voor hun standpunt: ofwel iedereen ofwel niemand. Vraag is of zij de overheden zullen kunnen beïnvloeden.”

Abattoir gaat komend weekend desondanks van start. Thielemans: “Wij moeten verder werken. Voorlopig dus zonder de grote fruit-en groentenkramen, tenzij ze nog bijdraaien of tenzij de federale en gemeentelijke overheden toch groen licht geven voor een tweede markt op deze site.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Economie, Abattoir , markt, Moussa Hammani, Paul Thielemans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni