Markt Vossenplein heropent met half zoveel kramen: 'Afwachten of er veel volk zal zijn'

© Saskia Vanderstichele
| Het Vossenplein in de Marollen, waar zondag de eerste rommelmarkt plaatsvindt sinds de lockdown (archiefbeeld).

Zondag gaat de rommelmarkt op het Vossenplein in de Marollen weer open, tot grote opluchting van de vaste marktkramers. De markt zal wel telkens maar half zoveel kramen toelaten, die ook nog eens in drie afgesloten zones zijn verdeeld.

In elke zone komen 30 standplaatsen, waar enkel de vaste marktkramers (dus wie een abonnement heeft bij de stad, red.) zijn verkoop mag uitrollen.

“De exposanten zijn tevreden om te mogen herbeginnen en weer mensen te mogen zien, maar het blijft spannend afwachten of er veel klanten zullen zijn”, zegt Michel Deschuytere, voorzitter van Les Amis du Vieux Marché, de vereniging die de handelaars van het Vossenplein vertegenwoordigt. “De inwoners van de Marollen zijn niet de vaste klanten van de markt. Bovendien hebben we hebben gezien dat de handelaars in de buurt verlies draaien, dus economisch is het niet evident.”

In tegenstelling tot de handelszaken, die alle dagen mogen heropenen en dus hun maandelijks overbruggingsrecht verliezen, kunnen marktkramers wél nog aanspraak maken op een premie voor zelfstandigen. Dat komt omdat zij slechts één week op de twee mogen openen. Bovendien gaat de markt ook maar vier dagen per week open in plaats van zeven.

Klanten tellen

Hoe de twee groepen exposanten precies verdeeld zijn, weet Deschuytere niet. Bevoegd schepen voor handel Fabian Maingain (Défi) was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Met minder kramen en afgesloten zones zal de rommelmarkt er wel wat anders uitzien vanaf zondag. Op het Vossenplein komen drie vierkante zones die elk met nadarhekken zijn afgesloten. “Voor elke zone is maar één ingang”, zegt Deschuytere. “Er zal geteld worden hoeveel mensen binnen mogen en er is een vaste wandelrichting tussen de kramen aangeduid.”

Vanaf elke zone kan je naar de volgende wandelen, wat volgens Deschuytere een U-vormig parcours oplevert over het hele plein. Enkel op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag is het mogelijk om rond te snuisteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?