Marktkooplui Vossenplein plannen maandag protestwandeling

© Saskia Vanderstichele
| Het Vossenplein in de Marollen, waar sinds de lockdown geen rommelmarkt meer plaatsvindt (archiefbeeld).

Vanaf 18 mei mogen bepaalde markten weer opstarten als ze niet met meer dan vijftig personen tegelijk zijn. Dat heeft de Veiligheidsraad beslist. Brocantes en rommelmarkten blijven voorlopig verboden. Onterecht, vindt de handelaarsvereniging van de Bruegelwijk en de Marollen. Ze organiseert maandagochtend een protestwandeling.

Maandag willen de marktkooplui laten zien dat ook zij op veilige wijze kunnen heropenen. Tussen 7 en 12 uur 's ochtends maken ze een protestwandeling door de Marollen met voldoende sociale afstand, maskertjes en gel. Zo willen ze laten zien dat ook zij op veilige wijze te werk willen gaan.

De tussen de twee- en driehonderd verkopers zouden kunnen werken met een systeem van inschrijvingen en elkaar afwisselen zodat er nooit te veel mensen op het plein zijn. Dat zegt Michel Deschuytere, voorzitter van de Handelaarsvereniging van de Bruegelwijk en de Marollen. Hij stelt voor om een gedeelte van de markt te verhuizen naar de Kapellemarkt. Zo kan het maximale aantal verkopers twee of drie keer hoger liggen.

De markt is van essentieel belang voor de marktkooplui, de klanten met een kleine portemonnee die in de buurt wonen, de wijk en de stad, benadrukt Deschuytere. Zonder de markt hebben niet alleen de verkopers het moeilijk. Ook de omwonenden zijn ervan afhankelijk. Mensen kopen er voor een klein prijsje keukenmateriaal, kleren voor de kinderen of schoenen. Ook een aantal antiekzaken in de Marollen hangen voor hun assortiment af van de markt.

'Veiliger dan de kapper'

Kappers en schoonheidsspecialisten kunnen vanwege de aard van hun beroep veel minder goed afstand kunnen houden, beargumenteert Deschuytere.

"De klanten die met het openbaar vervoer naar hen toe zijn gegaan ontvangen ze gedurende langere tijd in een kleine ruimte. Waarom mogen de marktkooplui, waarbij het contact zich afspeelt in de buitenlucht en het nooit langer duurt dan een paar minuten, dit dan niet?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?