Meer Brusselse jongeren zonder werk

© Belga
04/10/2022
Updated: 04/10/2022 18.37u

De Brusselse jongerenwerkloosheid is in september gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Actiris. Verontrustend is de stijging vooralsnog niet, aldus de arbeidsbemiddelingsdienst.

Brussel telde in september 9.654 werklozen jonger dan 25 jaar. Dat is een stijging met 3,7 procent op jaarbasis. Daarmee komt de jongerenwerkloosheidsgraad uit op 25 procent.

1 op 4 is werkloos

Of met andere woorden: één op de vier Brusselse jongeren die beschikbaar is voor de arbeidsmarkt zit zonder werk. Alarmen doet de stijging voorlopig niet afgaan bij Actiris, vertelt woordvoerder Jan Gatz. Er wordt immers vergeleken met september 2021, toen na de coronaperiode massaal veel vacatures beschikbaar werden.

'Niet verontrustend'

Ook als wordt vergeleken met 2019 - dus voor de coronaperiode - zijn de cijfers over de jongerenwerkloosheid niet meteen verontrustend. De cijfers zijn vandaag beter dan toen. Wellicht is de huidige stijging ook het gevolg van de coronajaren 2020 en 2021, toen jongeren ervoor kozen om voort te studeren en zich pas deze zomer als werkzoekende kwamen inschrijven.

De totale werkloosheid in Brussel stabiliseerde in september. Het gewest telde toen 88.086 werkzoekenden, of 0,2 procent minder dan een jaar eerder. Daartoe behoren onder meer ook 1.200 ingeschrevenen uit Oekraïne, wat een jaar geleden niet het geval was.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni