'Meer werkplekken in sociale economie nodig'

© FeBIO
| Groep Intro organiseert sinds vorig jaar bouwopleidingen voor leefloners in Anderlecht.

Een twintigtal Brusselse inschakelingsondernemingen trekt aan de alarmbel. Er is in Brussel, maar ook in Vlaanderen een tekort aan plaatsen in de sociale economie. Om de noodzaak van sociale tewerkstelling aan te klagen, organiseert sectorfederatie FeBIO donderdag de 'Dag van de Inschakelingsonderneming'.

In Brussel krijgen zo’n 40.000 mensen een leefloon van het OCMW. Voor hen zijn er vandaag slechts 3.482 beschikbare arbeidsplaatsen in de sociale economie. FeBIO vindt dan ook dat het potentieel van de sociale economie niet voldoende benut wordt. Het ontwikkelingspotentieel in de sociale tewerkstelling is volgens hen een ideaal instrument om langdurig werklozen te activeren en werk en opleiding te bieden.

De sectorfederatie geeft het voorbeeld van de Syrische vluchteling Qutayba, die twee jaar geleden aan de slag ging bij vzw EAT in de Vooruitgangstraat. Tijdens zijn ontwikkelingstraject werkte hij mee aan een toneelstuk rond vluchtelingen. Zo vond hij een permanente job als conciërge in GC Nekkersdal in Laken.

'Hefboom voor maatschappij'

Het verhaal van Qutayba bewijst volgens FeBIO dat sociale economie zijn vruchten afwerpt. De inschakelingsondernemingen roepen daarom op meer in te zetten op jobcreatie en begeleide tewerkstelling. Onder meer Cyclo, de Welvaartkapoen en Groep Intro openden hun deuren. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) ging kijken bij de mantelzorgers in De Overmolen. Bert Anciaux (SP.A) trok als voorzitter van Actiris naar het Atelier Groot Eiland.

"Wat ik onthoud uit de getuigenissen van de medewerkers is dat zij ongelooflijk blij zijn met de kansen die hen gegeven worden. Door werkervaring en arbeidszorg leren zij allerlei zaken op zowel technisch maar ook op persoonlijk vlak. Zo zie je dat sociale economie een hefboom kan zijn voor een maatschappij waarin iedereen kansen krijgt", aldus Anciaux.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?