| Dinsdagavond mocht de winkel weer openen nadat de supermarkt gerechtelijk verzegeld werd, maar vanochtend gooide een elektriciteitspanne roet in het eten.

Na gerechtelijke verzegeling: Delhaize Beurs opnieuw even op slot door elektriciteitspanne

JB
© BRUZZ
22/03/2023

De Delhaizewinkel op de Anspachlaan was woensdag kort opnieuw gesloten. Dinsdagavond mocht de winkel weer de deuren openen nadat de supermarkt zaterdag gerechtelijk verzegeld werd, maar vanochtend gooide een elektriciteitspanne roet in het eten. Kort na 12 uur kon de winkel weer openen, laat de woordvoerder van Delhaize weten.

De supermarkt, een van de drukstbezochte in Brussel, mocht dinsdagavond om 18 uur opnieuw openen nadat de winkel zaterdag gerechtelijk verzegeld werd omdat er zwartwerk was ontdekt.

Zondag verbrak Delhaize eenzijdig en zonder toestemming die zegels op eigen houtje, waardoor de winkel weer klanten kon ontvangen, maar maandag gingen de deuren weer onherroepelijk dicht.

‘Niets te maken met verzegeling’

Vanochtend was het weer business as usual in de Delhaizewinkel, totdat een elektriciteitspanne in het hele gebouw de werknemers noodzaakte om de klanten naar buiten te begeleiden en de winkel opnieuw op slot te draaien.

Volgens Delhaize is er geen enkele link met de verzegelingen van de afgelopen dagen. “Het is gewoon de bedoeling om de elektriciteitspanne op te lossen en de winkel zo snel mogelijk, hopelijk vandaag, opnieuw te openen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. Dat is kort na 12 uur gebeurd.

"Voor drie personeelsleden is de vereiste dimona-aangifte intussen gebeurd"

Fabrizio Antioco, Brussels arbeidsauditoraat

Minstens acht medewerkers betrokken

Dinsdag kwam aan het licht dat er na een bezoek van de sociale inspectiediensten verschillende personeelsovertredingen waren vastgesteld in de franchisewinkel.

“Er zijn bij minstens acht van de twintig personeelsleden problemen opgedoken. Misschien loopt dat aantal nog op, dat is nog niet duidelijk”, aldus Fabrizio Antioco van het Brusselse arbeidsauditoraat in een reactie aan BRUZZ.

“Drie van de acht medewerkers waren niet gemeld bij de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, red.) en hadden geen dimona-aangifte gedaan”, vertelt Antioco. Dat is een verplichte elektronische aangifte die een werkgever in orde moet brengen om de indiensttreding van een werknemer te officialiseren bij de sociale zekerheid.

“Voor de vijf anderen was die dimona-aangifte wel gebeurd, maar bij een andere rechtspersoon, en dus niet bij de rechtspersoon die de Delhaizewinkel aan de Anspachlaan uitbaat, waar zij tewerkgesteld zijn.”

Ondertussen heeft Delhaize voor de drie personeelsleden die geen dimona-aangifte op hun naam hadden het nodige gedaan, aldus Antioco. “Dat was een van de voorwaarden voor de heropening, samen met de betaling van een waarborg.”

Delhaize zegt dat het pas zal reageren op de zaak zodra het onderzoek is afgerond. “Dat is misschien vandaag al, of anders hopelijk morgen”, klinkt het bij de supermarktketen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni