Nationale Bank geeft NewB groen licht

© Barbara Trachte via Facebook
| NewB krijgt 400.000 euro financiële steun van staatssecretaris Trachte (Ecolo).

De Nationale Bank heeft volgens De Tijd een positief advies over het bankproject NewB overgemaakt aan de Europese Centrale Bank (ECB). Als die dat advies volgt, krijgt de coöperatie binnen een maand de vergunning om een nieuwe ethische bank te kunnen oprichten, schrijft de krant dinsdag. NewB wou geen commentaar geven zolang de procedure loopt.

In de nasleep van de financiële crisis rijpte negen jaar geleden in het middenveld het idee een nieuwe bank op te richten die alles anders zou doen dan de traditionele banken. Eenvoudiger, ethischer en duurzamer waren de kernwoorden.

Pas begin vorig jaar was NewB klaar met zijn dossier voor een bankvergunning bij de ECB, de Europese instelling die banklicenties kan uitreiken. Ten laatste op 24 februari zal die regulator een oordeel vellen. In principe kan de ECB nog ultieme bedenkingen hebben, maar het is waarschijnlijk dat ze het positieve advies van de Nationale Bank volgt. De twee toezichthouders hebben het dossier samen bekeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?