| NewB is een burgerinitiatief en wil "participatief en coöperatief bankieren".

Coöperatieve bank NewB verzamelt beoogde 35 miljoen euro

© Belga
04/12/2019

De coöperatieve NewB heeft de beoogde 35 miljoen euro binnen. Woensdag om middernacht wordt de zoektocht naar kapitaal stopgezet, de link om geld te storten wordt dan uitgeschakeld. Tegen vrijdagnamiddag zal de definitieve som duidelijk zijn, luidt het bij de initiatiefnemers. Uit het prospectus blijkt dat de rente op een NewB-rekening 0 procent zal bedragen, zeker tot eind 2024.

Het doel om 30 miljoen euro op te halen als voorwaarde om een banklicentie te kunnen aanvragen, werd twee weken geleden al bereikt. Maar de coöperatieve besliste toen om de geldinzamelingscampagne te verlengen, tot uiterlijk 4 december. Het streefdoel is 35 miljoen euro, in lijn met het prospectus. Mocht er onverhoopt toch meer geld binnenkomen, zal dat worden teruggestort, verklaarde bestuurder Koen De Vidts eerder woensdag.

Tegen februari-maart 2020 zou duidelijk moeten zijn of NewB een banklicentie krijgt van de Europese Centrale Bank. De aanvraag zit momenteel bij de Nationale Bank van België. Mochten de bankplannen toch nog mislukken, krijgt iedereen die aan de kapitaalronde deelnam, zijn geld terug, belooft NewB. Maar indien de Europese goedkeuring een feit wordt, hoopt de coöperatieve rond mei de bankactiviteiten te kunnen opstarten, zo blijkt uit het prospectus dat werd opgesteld voor de kapitaalronde.

Geld afhalen kost geld

In een eerste fase zou de bank zich alleen op particulieren richten, met zichtrekeningen, spaarrekeningen en leningen op middellange termijn. Nadien zouden gelijkaardige producten volgen voor ngo's, verenigingen en kleine ondernemingen, en ook beleggingsfondsen. Uit het prospectus blijkt ook dat de NewB-spaarrekening niet-gereglementeerd zal zijn. Dat betekent dat ze niet verplicht is om 0,11 procent rente uit te keren. De rente zal 0 procent bedragen, zeker tot eind 2024.

De zichtrekening zal niet in het rood kunnen gaan. Klanten zullen ook een bankkaart kunnen krijgen, die 20 euro per jaar zou kosten. En geld afhalen aan een automaat zou 0,75 euro kosten. In het businessplan gaat NewB onder meer uit van 108.000 zichtrekeningen tegen eind 2024, en 35.000 spaarrekeningen. Het verwacht de eerste jaren verlieslatend te blijven.

NewB werd enkele jaren na de financiële crisis van 2008 opgericht met de bedoeling een "ethische en duurzame bank" te worden. "Het doel van NewB is eenvoudige en transparante bankdiensten aan te bieden die de beginselen van duurzaamheid en ethiek naleven", zo staat ook in het prospectus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , NewB , coöperatieve bank , coöperatieve

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni