| NewB krijgt 400.000 euro financiële steun van staatssecretaris Trachte (Ecolo).

NewB haalt de 30 miljoen binnen maar mikt op meer

Lilith Geeraerts, SN
© BRUZZ
27/11/2019
Updated: 27/11/2019 18.07u

Het Brusselse coöperatieve bankproject NewB heeft woensdag om 16 uur de 30 miljoen euro inschrijvingen binnengehaald. Officieel staat er nu 27 miljoen op de bankrekening, plus nog 3 miljoen beloofde investeringen. Dat zegt NewB aan BRUZZ.

De coöperatieve bank van ethisch ondernemers Tom Olinger en Koen De Vidts kreeg van de Nationale Bank tot 27 november middernacht de tijd om 30 miljoen investeringen binnen te halen - dat is het minimumbedrag voor het oprichten van een bank. Dat bedrag lijkt nu zo goed als zeker binnen.

NewB heeft voor de 30 miljoen euro inschrijvingen geregistreerd. De bank is nog voorzichting met hoera-geroep, aangezien de officiële bankrekening nog maar 27 miljoen euro telt. "De overige 3 miljoen investeringen zweven wellicht nog in het niemandsland tussen twee banken. Maar de prognoses zijn inderdaad goed," zegt Yurek Onzia van NewB

Eerder deze maand nam NewB nog het zekere voor het onzekere en vroeg ze een mogelijke verlenging aan tot 4 december. Maar dat lijkt op dit moment zo goed als overbodige luxe geworden.

Brussel en Wallonië investeren

Het Brussels Gewest investeerde al 400.000 euro in NewB, dat gevestigd is in de Kruidtuinstraat. Melusine Baronian, de persverantwoordelijke van finance.brussels, heeft het volste vertrouwen in hun investering.

"Een investering is natuurlijk altijd een gok, maar die doe je aan de hand van een goede argumentering. Volgens ons dossier heeft NewB een werkbaar businessmodel, en wordt het project gedragen door een betrouwbaar management. De geldinjectie in een nieuwe, ethische en duurzame bank is ook een investering in de economie van ons Gewest, met het oog op jobs en een boost voor onze markt. Als deze onderneming erin slaagt om een economische meerwaarde te betekenen voor onze regio, dan is het onze rol om te ondersteunen."

Ook de Waalse Regering investeert onmiddellijk 400.000 euro, met een mogelijke verhoging van 600.000 euro extra om de kaap te halen. Woensdagmiddag wordt verder gecommuniceerd.

Donderdag definitief

Net op de valreep voor de deadline woensdagavond lieten onder andere ook de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve en het Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking weten te zullen investeren in NewB.

Donderdag moet dus nog worden bekeken of de beloofde sommen door investeerders ook effectief zijn gestort, maar hoe dan ook wordt de kapitaalronde toch verlengd tot 4 december. De bedoeling is om dan aan 35 miljoen euro te raken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , bank , NewB , onlinebank , coöperatieve , coöperatieve bank

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni