NewB: algemene vergadering van zaterdag uitgesteld

© Belga
25/11/2022

De Brusselse ondernemingsrechtbank heeft een voorlopig bewindvoerder aangesteld bij de ethische coöperatie NewB. Dat schrijven L'Echo en La Libre vrijdag. De algemene vergadering van zaterdag wordt uitgesteld.

Verscheidene coöperanten van NewB hadden de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder geëist, na de laatste ontwikkelingen rond NewB. Dat moest vorige maand zijn bankactiviteiten stopzetten omdat het er niet was in geslaagd om de 40 miljoen euro extra kapitaal te verzamelen die nodig was om de banklicentie te kunnen behouden. Woensdag kondigde NewB vervolgens aan dat het in zee zou gaan met vdk bank, waardoor het als agent van de Gentse duurzame bank alsnog met een bancair aanbod zou kunnen komen.

Door de plotse aankondiging vlak voor de algemene vergadering, oordeelde de ondernemingsrechtbank dat de oproepingsprocedure werd geschonden. De bijeenkomst is daarom tot nader order uitgesteld. Daarnaast besliste ze om een voorlopig bewindvoerder aan te stellen.

De raad van bestuur van NewB moet alle documenten met betrekking tot de samenwerking met vdk bank overmaken aan de bewindvoerder, die de zaak zal onderzoeken. Doet de raad dat niet, dan bedraagt de boete 10.000 euro per dag.

NewB werd enkele jaren na de financiële crisis van 2008 opgericht met de bedoeling een "ethische en duurzame bank" te worden. In 2020 kreeg de coöperatie een bankvergunning, maar ze moest die dus twee jaar later alweer opgeven. NewB telt 117.000 coöperanten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni